Faerské ostrovy propojil nový tunel. Pod mořským dnem je i kruhový objezd

Tunel Eysturoy. Foto: FB Faerphoto.comTunel Eysturoy. Foto: FB Faerphoto.com

Unikátní tunel výrazně zkrátí dobu jízdy mezi dvěma ostrovy, stavěl se necelé čtyři roky.

Na Faerských ostrovech dnes řidičům otevřeli jedenáct kilometrů dlouhý podmořský tunel Eysturoy, který je světovým unikátem. Jeho součástí je i kruhový objezd pod mořským dnem.

Nový tunel propojuje dva z osmnácti Faerských ostrovů: Eysturoy a Streymoy. Práce na tunelu začala v únoru 2017. Vede 189 metrů pod mořským dnem. Jeho součástí je i netradiční kruhový objezd, ten je nasvícen faerským umělcem Tróndurem Paturssonem. Nasvícení mění průběžně barvy. Podle umělce dílo symbolizuje cestu ze tmy vstříc světlu, ale také připomíná faerský řetězový tanec, při němž se lidé drží za ruce a propojují se v kruzích.

Díky tunelu dojde k lepšímu spojení hlavního města Tórrshavnu s městy Runavik a Strendur na ostrově Eysturoy. Jízdu mezi nimi výrazně zkrátí. Dosud cesta měřila 55 kilometrů, nově jen 17 kilometrů. Tunel vyšel na zhruba miliardu dánských korun (3,5 miliardy českých korun). Místní vláda počítá s tím, že tunelem denně projede kolem šesti tisíc aut. Bude se v něm platit mýto.

Na ostrovech současně staví už další tunel, který propojí hlavní ostrov Streymoy s ostrovem Sandoy.

Tunel Eysturoy. Foto: estunlar.foTunel Eysturoy. Foto: FB Faerphoto.comTunel Eysturoy. Foto: estunlar.foTunel Eysturoy. Foto: estunlar.foTunel Eysturoy. Foto: estunlar.foTunel Eysturoy. Foto: estunlar.foTunel Eysturoy. Foto: estunlar.foTunel Eysturoy. Foto: estunlar.foTunel Eysturoy. Foto: estunlar.foTunel Eysturoy. Foto: estunlar.foTunel Eysturoy. Foto: estunlar.foTunel Eysturoy. Foto: estunlar.fo

 

 

Tagy Faerské ostrovy Top Tunel Eysturoy
19 komentářů