Extrémní počasí zastavilo dopravu na desítkách míst. Nejhorší je situace na Ostravsku a Jesenicku

Dopady extrémního počasí na českou železnici. Foto: Hasiči Správy železnicDopady extrémního počasí na českou železnici. Foto: Hasiči Správy železnic

Zatopený koridor je mezi Bohumínem a Dětmarovicemi.

(aktualizováno 16:03) Silný déšť a vítr výrazně komplikují provoz na české železnici i silnicích. Poprvé od včerejšího dne zastavila nepřízeň počasí i provoz na jednom z hlavních koridorů.

Ve 12:36 spadl strom na jednu z nejvytíženějších částí české železnice: úsek Drahotuše – Lipník nad Bečvou. Strom poškodil trakční vedení, provoz byl přerušen. Správě železnic se podařilo provoz obnovit za necelou hodinu, ve 13:24. Krátce po 15. hodině došlo k zastavení provozu kvůli zatopení velké části trati v Bohumíně.

Na koridoru mezi Ostravou a Přerovem se schyluje k podobnému problému. Blízko zatopení je úsek mezi Studénkou a Jistebníkem. Správa železnic zatím dopravce informovala, že voda je od trati 1,5 metru a hrozí zavedení pomalé jízdy nebo úplné přerušení provozu.

Přerušený provoz je na zhruba dvou desítkách míst české železnice, zejména v Čechách se podařilo na řadě tratí již provoz obnovit. Cestující se musí připravit na častá zpoždění.

Aktuálně je nejhorší situace v železniční dopravě na Jesenicku a Ostravsku. Na hlavním koridoru směr Slovensko, konkrétně v úseku Bohumín – Dětmarovice, je přerušen provoz na železnici kvůli zatopené trati. Z důvodu zaplavení mezi Bruntálem a Krnovem a také mezi Štítinou a Děhylovem zastavila Správa železnic provoz na těchto tratích. Toto omezení výrazně ovlivňuje dálkovou dopravu na lince R27 Ostrava – Krnov – Olomouc, kde očekáváme delší přerušení provozu. Kvůli zatopeným silnicím není možné zavést náhradní autobusovou dopravu. Přerušení se týká rychlíků Praděd a také osobních vlaků mezi Ostravou a Opavou.

Provoz je zastaven rovněž na trati Jeseník – Krnov, kde není možné zajistit náhradní autobusovou dopravu kvůli nesjízdným silnicím.

Správa železnic zastavila po poledni provoz rovněž na trati ze Strakonic do Volar, trať je z části zaplavená. Náhradní autobusová doprava je zavedena pouze v úseku Vimperk – Strakonice. Dále do Volar s ohledem na situaci náhradní doprava nejezdí. Do Volar se veřejnou dopravou lidé případně dostanou přes Číčenice. Provoz je zastaven „do doby opadnuti vody a případného vyřešení škod“.

Aktuální situaci ukazuje přehledně aplikace Grapp Správy železnic. Dobrým zdrojem dat o zpožděních či přerušení provozu jsou také účty Správy železnic Datel nebo Českých drah na síti X či na stránkách ČD mimořádnosti.

Dopravci vyzvali cestující, aby odložili své jízdy, pokud je to možné, na jiné dny.

Komplikace jsou také na silnicích. ŘSD po dohodě s policií uzavřelo silnice I/56 Ostrava-Hlučín – Opava,  silnici I/57 Opava-D1 a D56 Frýdek Místek-Ostrava. 

Odložte své cesty, doporučují ČD cestujícím. Extrémní počasí přerušilo provoz na více než desítce míst

Tagy pád stromu do dráhy přerušení provozu Správa železnic
7 komentářů