Exšéfovi Qantas proškrtali bonus o téměř polovinu. Poškodil renomé aerolinek, vysvětluje firma

Šéf Qantas Alan Joyce během letu z New Yorku. Foto: James D Morgan/QantasŠéf Qantas Alan Joyce během letu z New Yorku. Foto: James D Morgan/Qantas

Firma se již dohodla s úřady na zaplacení obří pokuty za prodej letenek na neexistující lety.

Bývalý šéf australské letecké společnosti Qantas Alan Joyce musí počítat s výrazně menším bonusem za hospodářské výsledky firmy, než mu původně zaručoval jeho manažerský kontrakt. Představenstvo firmy rozhodlo, že výplatu bonusu za jeho působení zredukuje o téměř polovinu.

Vyplývá to ze zprávy pro investory. Původně měl získat bonus za poslední finanční rok 21,4 milionu australských dolarů (zhruba 324 milionů korun), po seškrtání o 9,26 milionu dolarů (140 milionů korun) získá 12,14 milionu dolarů.

Joyce skončil ve vedení firmy loni v září. Stalo se tak poté, co se dopravce stal terčem kritiky po zjištění australské obdoby České obchodní inspekce (Australian Competition and Consumer Commission – ACCC). Ta zahájila s dopravcem správní řízení kvůli tomu, že během pandemie prodával letenky na lety, o kterých věděl, že se neuskuteční.

V Austrálii se v posledních letech současně řeší velmi vysoké ceny letenek, které jsou částečně způsobeny nedostatečnou konkurencí a velmi aktivní obranou úřadů před větší expanzí zahraničních dopravců na mezinárodní trasy. Firma se dostala současně do hledáčku médií i kvůli hromadné žalobě zákazníků za propadnutí věrnostních bodů během pandemie nebo kritice za propouštění během pandemie koronaviru.

Trpký konec šéfa Qantas. Po nových skandálech odchází z vedení dopravce okamžitě

Podle auditu, které si představenstvo zadalo, působení tehdejšího šéfa výrazně poškodilo reputaci dopravce a jeho vztahy se zákazníky a zaměstnanci. Qantas se dohodl s ACCC na zaplacení pokuty 100 milionů australských dolarů a 20 milionů dolarů zákazníkům. Podle zprávy nedošlo ale k pochybení úmyslně.

Joyce po odchodu oznámil, že si bere rok volna. Podle australských médií se má stát v září ředitelem jednoho z divadel v Sydney.

 

Tagy Alan Joyce Qantas
1 komentář