Exšéf SŽDC Surý skončil v čele plzeňského ředitelství, nejspíš kvůli pozemkům

Pavel Surý na železniční konferenci. Foto: SŽDCPavel Surý na železniční konferenci. Foto: SŽDC

Generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jiří Svoboda odvolal z postu ředitele oblastního ředitelství v Plzni svého předchůdce Pavla

Generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jiří Svoboda odvolal z postu ředitele oblastního ředitelství v Plzni svého předchůdce Pavla Surého. Důvodem je podle informací Zdopravy.cz Surého podpis na smlouvě o smlouvě budoucí, která má SŽDC zbavit velmi nevýhodně pozemků v Praze-Dejvicích. Kontrakt podepsal Surý ještě jako generální ředitel.

Konec Surého v manažerské funkci potvrdila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. „Potvrzujeme, že Pavel Surý byl k 31. 10. 2018 odvolán z funkce ředitele Oblastního ředitelství Plzeň,“ řekl Šubová 

Vystřídá ho dosavadní náměstek pro řízení provozu Josef Hendrych. Ten plzeňské oblastní ředitelství dlouho vedl, na konci října má skončit ve funkci náměstka pro řízení provozu a měl odejít do důchodu. Nakonec se mu jeho kariéra na SŽDC ještě protáhne.

Jméno Pavla Surého se začalo skloňovat v souvislosti s případem chystaného prodeje pozemků v Praze -Dejvicích. „Důvody jmenování či odvolání u jmenovaných funkcí neuvádíme,“ dodala Šubová. Podle dvou zdrojů deníku Zdopravy.cz ze SŽDC je za Surého koncem právě tato smlouva.

Na spornou transakci, pod kterou je podepsán Surý, upozornily Hospodářské noviny  a Česká televize  v pořadu Reportéři ČT. Jde o lukrativní parcely vedle dejvického nádraží v blízkosti Hradčan.

Podle nich se Správa železniční dopravní cesty zavázala, že v určitém okamžiku převede tyto pozemky na společnost Amádeus Real za předem neznámou cenu. Státní organizace se tak dobrovolně zavázala prodat velmi cenné pozemky jedné firmě, místo aby nechala developery v soutěži nabídnout nejvyšší cenu.

Podle odhadu, který zveřejnila v registru smluv společnost Amádeus Real, mají pozemky hodnotu 280 milionů korun. Nezávislí odborníci na reality ale odhadují mnohem víc. „Hrubým odhadem bych řekl, že zhruba 800 milionů korun,“ uvedl v ČT realitní makléř David Pátek.

Česká televize současně upozornila, že smlouvu připravovala advokátní kancelář Jana Kříže, který měl za dob působení Surého řadu zakázek na SŽDC. Podle ČT jeho kancelář sídlí v budově firmy Amádeus Real. Smlouva o pozemcích byla podepsána dva týdny před tím, než Surý odešel z čela SŽDC. Hospodářské noviny popsaly jinou vazbu Jana Kříže na politiky: když nedávno druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek pořádal vernisáž svých uměleckých děl, neorganizoval ji výtvarný kurátor, ale právě Kříž.
Současné vedení SŽDC nechalo smlouvu právně prověřit.

Pavel Surý skončil ve funkci generálního ředitele letos na konci února. Hned poté byl jmenován na post ředitele oblastního ředitelství v Plzni

Tagy Amádeus Real Jan Kříž Josef Hendrych Pavel Surý pozemky Dejvice Správa železniční dopravní cesty SŽDC
25 komentářů