Exprimátor Brna Onderka skončil v ČD Cargo, v dozorčí radě je místo něj Vrátník

Speciální testovací vlak na 200 km/h táhla lokomotiva Siemens Vectron společnosti ČD Cargo. Foto: Jan SůraSpeciální testovací vlak na 200 km/h táhla lokomotiva Siemens Vectron společnosti ČD Cargo. Foto: Jan Sůra

Onderka musel odejít ze státní firmy kvůli střetu zájmů.

Po více než třech letech skončil v dozorčí radě ČD Cargo poslanec Roman Onderka. Někdejší primátor Brna, který se do funkce dostal díky svému členství v ČSSD, dal přednost jiné pozici u Státního fondu dopravní infrastruktury. Nahradil ho Jan Vrátník, který je již v dozorčí radě Českých drah.

Změny u největšího tuzemského nákladního železničního dopravce potvrdila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. „Ke změně v dozorčí radě ČD Cargo došlo poté, co pan Roman Onderka začátkem září rezignoval na svou funkci,“ řekla Rajnochová.

Onderka byl na postu člena dozorčí rady od dubna 2017. Na ČD Cargo musel skončit kvůli střetu zájmů. Stal se totiž současně členem dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). ČD Cargo je jedním z příjemců dotací ze SFDI, zejména na instalaci ETCS. Podle statusu SFDI nesmí být v dozorčí radě někdo, kdo působí v orgánech žadatelů o dotace.

České dráhy jako stoprocentní akcionář ČD Cargo poslali do nákladního dopravce ekonoma Jana Vrátníka. Ten je už od loňského června mezi členy dozorčí rady Českých drah. Podobně jako předseda dozorčí rady ČD Pavel Kysilka Vrátník dlouho působil v Erste bank „Je zkušený ekonom s mnohaletou praxí v bankovním sektoru, a díky tomu, že je zároveň členem dozorčí rady mateřských Českých drah, dochází k posílení synergií mezi oběma společnostmi,“ dodala Rajnochová.

Tagy ČD Cargo České dráhy Jan Vrátník Roman Onderka
21 komentářů