Evropská komise slídila v sídle Českých drah nezákonně, rozhodl soud

Jednotka pendolino Českých drah. Foto: Jan SůraJednotka pendolino Českých drah. Foto: Jan Sůra

České dráhy se u Soudního dvora Evropské unie domohly překvapivého vítězství ve sporu s Evropskou komisí. Tribunál v první instanci

České dráhy se u Soudního dvora Evropské unie domohly překvapivého vítězství ve sporu s Evropskou komisí. Tribunál v první instanci rozhodl, že razie evropských orgánů v sídle Českých drah v dubnu 2016 byla z části nezákonná. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil mluvčí drah Radek Joklík.

Kontrola v sídle drah se udála na podnět soukromých dopravců, kteří jsou přesvědčeni, že dráhy jezdily po jejich nástupu za nezákonné podnákladové ceny. K datu razie už pět let věc řešil i český antimonopolní úřad, k verdiktu se ale nedobral.

Soudní dvůr se nyní nezabýval podstatou stížnosti soukromníků (to řeší komise), dráhy se žalobou domáhaly verdiktu, že komise postupovala nezákonně. A částečně uspěly. Soud konstatoval že Evropská komise mohla sice kontrolou prověřovat cenovou politiku na lince Praha – Ostrava, ale nemohla se zaměřovat na jiné tratě a jiná jednání, což činila. Tím byl její postup nezákonný.

„Důsledky tohoto rozhodnutí budou České dráhy dále analyzovat,“ uvedl Joklík. Rozhodnutí není konečné, komise se proti němu může odvolat. „Z hlediska praxe v obdobných záležitostech jde o mimořádný úspěch, protože tribunál jinak v drtivé většině případů žaloby proti vyšetřovacím úkonům Evropské komise zamítá,“ doplnil šéf drah Pavel Krtek. Dráhy zastupuje advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges.

České dráhy se bránily také proti provedení druhé kontroly v červnu 2016, která se týkala domnělé nedovolené spolupráce s rakouskými a slovenskými drahami, a to na úkor konkurence. I zde šlo pouze o řešení procesní otázky, zda komise mohla takovou kontrolu vůbec provést. Tribunál v tomto druhém případě konstatoval, že mohla. I toto rozhodnutí chtějí České dráhy prozkoumat a zváží odvolání.

Tagy České dráhy Evropská komise soud
15 komentářů