Evropská komise schválila zákaz vnitrostátních letů ve Francii, omezení se týká jen tří linek

První let Air France s letounem A220-300. Foto. AFPrvní let Air France s letounem A220-300. Foto. AF

Ve Francii řeší rozšíření zákazu na trasy, kde zvládne cestu vlak do 4 hodin.

Evropská unie schválila francouzský plán na omezení vnitrostátní letecké dopravy na kratší vzdálenosti. Francouzskými úřady již dříve schválený plán je ale nakonec podstatně méně radikální než původní záměr.

Francie chtěla zákaz na osmi trasách, Evropská komise schválila stopku jen pro tři linky. Jde o lety z Paříže Orly do Nantes, Bordeaux a Lyonu. Ve všech třech případech je možné do těchto měst cestovat vlakem do 2 hodin a 30 minut.

Evropská komise ve svém vyjádření uvedla, že je možné uvažovat o zákazu ještě na dalších třech trasách: z hlavního pařížského letiště Charles de Gaulle do Lyonu a Rennes a z Lyonu do Marseille. Podmínkou je ale zvýšení počtu vlakových spojů na této trase.

„Jde o zásadní posun v této oblasti. Jsem pyšný na to, že Francie je v omezení letecké dopravy na kratší vzdálenosti průkopníkem,“ uvedl ministr dopravy Clément Beaune. „Je to malý krok, ale správným směrem,“ komentoval Thomas Gelin z Greenpeace. Ve Francii probíhají debaty o tom, že by mohl dojít k zákazu všech letů v trasách, kde doba jízdy vlakem trvá méně než čtyři hodiny. Opatření se netýká soukromých letů.

Tagy Evropská komise francie zákaz letů
54 komentářů