Eurowings budou létat z Prahy nově do jedenácti měst. Míří hlavně proti Smartwings a Ryanairu

Airbus A320 společnosti Eurowings v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A320 společnosti Eurowings v Praze. Foto: Letiště Praha

Eurowings začnou do Prahy létat od zimního letového řádu, do žádné z destinací nenabídnou denní spojení.

Letecká společnost Eurowings odhalila konkrétní letové řády pro svoji novou základnu v Praze. Odtud bude nově létat do jedenácti destinací, ani do jedné každý den.

Dceřiná firma skupiny Lufthansa oznámila svůj vstup do Prahy na počátku června. Na konci října začne létat s dvěma Airbusy A320, příští rok na jaře přidá další dva. Letenky začala firma prodávat již nyní, zatím ale nabízí pouze dražší tarify. Na své hlavní stránce v přehledu nových linek uvádí nižší ceny, ty ale zatím nejsou dostupné. Eurowings při oznámení nové základny v Praze uvedly, že jednosměrné letenky budou začínat na 764 korunách.

Podle přehledu linek se pouští Eurowings do konkurenčního boje hlavně se Smartwings (lety na Kanárské ostrovy, do Malagy nebo Tel Avivu) a také Ryanairu (Malaga, Barcelona, Milán, Kodaň).

Eurowings dál mají létat do Düsseldorfu, Kolína nad Rýnem a Hamburku (u posledních dvou se obnovení letů teprve chystá). V seznamu linek jsou také Atény, kam létají Aegean Airlines, po několika letech se obnoví také přímé spojení do Záhřebu. V seznamu linek není naopak Stockholm, který dopravce původně oznámil. Dvě linky míří do Velké Británie: do Birminghamu a Bristolu.

Zatím jen dražší tarify

Dopravce zatím do systému nenahrál zjevně všechny tarify: na svých stránkách nabízí jednosměrné letenky za ceny většinou mezi 1800 a 3000 Kč, reálně ale zatím prodává tarify dvakrát i třikrát dráž. Například zpáteční letenku do Barcelony na listopad nabízí za 16 tisíc korun, což je zcela mimo tržní realitu. Lze ale očekávat, že postupně se v prodeji objeví i nejlevnější tarify. Například u Kanárských ostrovů slibuje zpáteční letenky za ceny kolem pěti tisíc korun. Do řady destinací bude dál současně nabízet i spojení s přestupem v Německu.

Po Smartwings, ČSA a Ryanairu tak budou Eurowings čtvrtou aerolinkou, která bude mít na Ruzyni svoji základnu. Eurowings mají ve flotile aktuálně zhruba stovku letadel, zaměřují se na lety především po Evropě. Hlavní základny mají na letištích Düsseldorf, Hamburk, Stuttgart a Kolín nad Rýnem/Bonn.

S Eurowings v minulosti spolupracovaly České aeroline, které dopravci pronajímaly své airbusy včetně posádek. Lze očekávat, že část zbývajících i bývalých pilotů ČSA přejde právě k německému dopravci. Smartwings u ČSA počítá v příštích letech pouze s jedním airbusem.

Přehled nových linek Eurowings od zimního letového řádu

Atény – 2 lety týdně (úterý, sobota)

Barcelona – 4 lety týdně (pondělí, středa, pátek, neděle)

Birmingham – 3 lety týdně (pondělí, středa, pátek)

Bristol – 3 lety týdně (pondělí, pátek, neděle)

Fuerteventura – 1 let týdně v neděli

Kodaň – 6 letů týdně (každý den kromě soboty)

Malaga – 3 lety týdně (úterý, čtvrtek, sobota)

Milán Malpensa – 6 letů týdně (každý den kromě soboty)

Tenerife – 2 lety týdně (středa, sobota)

Tel Aviv – 3 lety týdně (pondělí, středa, pátek)

Záhřeb – 1 let týdně (sobota)

Tagy Eurowings letiště praha prg Top
21 komentářů