Eurovia odkládá práce na D1, stát chystá pro pracující stavební firmy finanční motivaci

Modernizace dálnice D1. Foto: StrabagModernizace dálnice D1. Foto: Strabag

Stavební společnost Eurovia, která patřila v tendrech na modernizaci D1 k nejúspěšnějším, odloží zahájení letošních prací na dvou úsecích: Soutice

Stavební společnost Eurovia, která patřila v tendrech na modernizaci D1 k nejúspěšnějším, odloží zahájení letošních prací na dvou úsecích: Soutice – Loket a Koberovice – Humpolec. Důvodem je nákaza koronavirem a s ní spojená opatření. Deníku Zdopravy.cz to řekl šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

ŘSD se s Eurovií dohodlo na zhruba měsíčním odkladu. Na úseku Soutice – Loket se měla dopravní omezení instalovat už tento víkend, k čemuž ale nakonec nedojde. Dělníci Eurovie by zde měli začít pracovat až koncem dubna. Až na květen pak byly odloženy práce mezi Koberovicemi a Humpolcem. Subdodavatelé zde nicméně pokračují v práci na nadjezdech. Na třetím úseku Eurovie mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi by se mělo pracovat od 1. dubna bez omezení.

„Nemělo by to mít zásadní dopad do harmonogramu staveb,“ uvedl Mátl. Práce se sice protáhnou dále do podzimu, skončit by ale měly včas před příchodem zimy v říjnu, respektive listopadu. Úsek Soutice – Loket by měl být letos hotov definitivně. Ostatní stavební firmy zatím podle Mátla pokračují v práci bez odkladů.

Aby to tak bylo i dál, chystá rezort dopravy pro stavební firmy finanční kompenzace za ztížené podmínky během virové epidemie. Na kompenzace budou mít nárok jen firmy, které udrží dopravní stavby v chodu. „Kdo nestaví, nemá ztížené podmínky, tudíž na kompenzaci nárok mít nebude,“ doplnil Mátl. Jak budou kompenzace a jejich rozdělování přesně vypadat, není zatím jasné.

Tagy D1 dálnice eurovia koronavir ŘSD Top zastavení práce
9 komentářů