Esmeralda je neprovozní, dráhy uvažují o jejím prodeji

Esmeralda jako Cyklohráček je minulostí. Autor: RopidEsmeralda jako Cyklohráček je minulostí. Autor: Ropid

Na trhu s železničními vozidly se v brzké době může objevit vskutku ojedinělý kousek. České dráhy zřejmě nabídnou zájemcům motorový

Na trhu s železničními vozidly se v brzké době může objevit vskutku ojedinělý kousek. České dráhy zřejmě nabídnou zájemcům motorový vůz řady 812, který je známý jako Esmeralda. Vůz sloužil od roku 2014 na dětském vlaku Cyklohráčku, před loňskou sezonou ho ale dráhy ze služby vyřadily.

Esmeralda dnes stojí v depu v pražské Libni a je vedena jako neprovozní. „V současné chvíli se uvažuje o jeho nabídnutí k odprodeji,“ sdělila mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Esmeralda je jediná svého druhu. Vznikla v roce 2001 v šumperských dílnách Pars nova přestavbou klasické červené lokálky poničené nehodou. Jde o prototyp.

Esmeralda, ač se tak běžně říkalo celé třívozové soupravě Cyklohráčku, byla pouze první tažný vůz. Na druhé straně vlaku byl rovněž unikátní a o rok mladší prototyp řídícího vozu zvaný Kasandra. A zatímco Kasandra prošla opravou a dál slouží na Cyklohráčku jako běžný vůz, pro Esmeraldu dráhy už další využití nenašly.

Tagy České dráhy esmeralda motorový vůz 812 Top
87 komentářů