Éra A380 i 747 je pryč, přiznal šéf Emirates

Odstavená letadla v Dubaji. Foto: EmiratesOdstavená letadla v Dubaji. Foto: Emirates

Šéf největšího zákazníka Airbusu na letadla A380 poprvé přiznal, že éra největšího osobního letadla je zřejmě u konce. Tim Clark,

Šéf největšího zákazníka Airbusu na letadla A380 poprvé přiznal, že éra největšího osobního letadla je zřejmě u konce. Tim Clark, který vede leteckou společnost Emirates, v rozhovoru pro dubajský list The National uvedl, že současná situace na trhu urychlí zřejmě konec těchto letadel.

Víme, že doba A380 i Boeingu 747 je už pryč,“ řekl v rozhovoru pro The National prezident aerolinek, které ještě stále čekají na dodávku osmi nových kusů. Celkem Emirates u Airbusu objednaly 123 těchto letadel. Emirates na nich postavily svoji dálkovou flotilu, ale v dobách, kdy letectví zažívalo velký růst.

Podle Clarka čeká dálkovou dopravu proměna směrem k menším a úspornějším modelům A350 a Boeing 787. „Musíme se smířit s tím, že další rok či dva, možná i déle, bude poptávka po létání podstatně nižší,“ uvedl Clark. Pandemii koronaviru označil za „černou labuť“, tedy nepředvídatelnou událost v ekonomice. „Když sečteme všechny nepříjemnosti pro globální ekonomiku od 2. světové války, nebude to stále rovno tomu, co se děje teď. Je to obrovský problém, který devastuje ekonomiku. Nyní nevidím nějakou naději ke zlepšení,“ dodal Clark.

Sám přitom nečeká, že už v létě dojde k zásadnímu zlepšení proti současnému stavu téměř nulové poptávky. „Pokud dojde k nějakému oživení, rozhodně to nebude nějaká zásadní vlna,“ dodal.

Clark uvedl, že změny v poptávce povedou i k velkým úpravám konceptu sítě globálních leteckých společností, protože na některých trasách už nebude nikdy taková poptávka jako v minulosti. Dlouholetý prezident Emirates měl po více než třiceti letech firmu opustit a odejít do důchodu. Zda skutečně odejde, neuvedl. Například končící šéf letecké skupiny IAG svůj odchod do důchodu oddálil kvůli současné krizi.

Tagy Airbus A380 emirates Top
40 komentářů