Emirates začnou nasazovat A380 s novou třídou do Londýna, letenky do premium economy ale neprodávají

Premium economy v A380 společnosti Emirates. Foto: EmiratesPremium economy v A380 společnosti Emirates. Foto: Emirates

Dopravce nabídne místo v lepší třídě vybraným cestujícím.

Letecká společnost Emirates zítra poprvé nasadí do komerčního provozu Airbus A380 se čtyřmi cestovními třídami. Letoun, který dopravce převzal v závěru loňského roku, má nově i třídu premium economy.

Jako první nasadí letoun na linku EK3 z Dubaje do Londýna s odletem ve 14:30 ze Spojených arabských emirátů. Cestující si ale místo v nové třídě koupit nemohou. Emirates oznámily, že zatím budou nabízet možnost sedět v nové třídě vybraným cestujícím z ekonomické třídy. Podle jakého klíče bude „upgrade“ probíhat, firma neuvedla. Aerolinky nechtějí místa v této třídě prodávat do doby, než budou mít ve flotile více letadel s premium economy.

Šest A380 s novou třídou

Nová třída míří cenou i kvalitou mezi cestující v ekonomické a byznys třídě. Od výrobce budou mít Emirates přímo šest letadel s premium economy. Kromě posledního modelu převezmou ještě příští a přespříští rok dalších pět letadel. Poté výroba skončí. Stejné sedačky mají být instalovány i v části nových letadel 777X od Boeingu, u kterých došlo k dalšímu posunu termínu dodávky: až na rok 2023. Letecká společnost současně zvažuje, že podobně vybaví již stávající letadla A380.

V letadle bude celkem 56 míst v premium economy, rozmístění sedaček bude 2+4+2. Rozteč bude 40 palců, sedák je široký 19,5 palce. Umístěna bude na spodní palubě, dvě toalety budou určeny pouze pro cestující v této třídě.

Proměnou prošla mírně i první třída: privátní kabiny jsou nyní o něco širší a mají vyšší dveře, úpravou prošel i sprchový kout. Na palubě je jich celkem 14. V případě byznys třídy je 76 míst, mají jiné potahy, které jsou podobné nové byznys třídě v Boeingu 777-300ER Emirates. Jiná je i ekonomická třída: 338 sedaček má nový design, který je rovněž z poslední verze vybavení Boeingu 777-300ER. Letadlo má tak celkem se čtyřmi třídami kapacitu 484 míst. Emirates mají aktuálně ve flotile 118 letadel A380.

Premium economy v A380 společnosti Emirates. Foto: EmiratesPremium economy v A380 společnosti Emirates. Foto: EmiratesPremium economy v A380 společnosti Emirates. Foto: EmiratesPremium economy v A380 společnosti Emirates. Foto: EmiratesPremium economy v A380 společnosti Emirates. Foto: EmiratesPremium economy v A380 společnosti Emirates. Foto: Emirates
Tagy emirates premium economy
10 komentářů