Elza bus nebo Boženka. Opava pokračuje v tradici pojmenování každého trolejbusu, převezme pět autobusů

Nové trolejbusy Škoda 32 Tr pro Městský dopravní podnik Opava (MDPO). Foto: Opava.czNové trolejbusy Škoda 32 Tr pro Městský dopravní podnik Opava (MDPO). Foto: Opava.cz

Nákup nových trolejbusů kryje ze čtyř pětin evropská dotace.

Městský dopravní podnik Opava (MDPO) pojmenoval další své trolejbusy. Jejich názvy vybrali z návrhů místních dětí. Pokračuje tak v dlouholeté tradici pojmenování vozidel v MHD netradičními jmény.

Pětice parciálních trolejbusů Škoda 32 Tr nese nově jména Opavák, Boženka, Elza bus, Stopatnáctinožka a Opavouk. Trolejbusy převzal MDPO od Škody Electric letos v lednu za 60,1 milionu korun. Už od roku 2019 jezdí v Opavě trolejbusy se jmény jako Měšťáček, Divadlík, Sportáček, Řechtáček nebo Strašák. Jména dopravce vybírá v soutěži.

Trolejbusy 32 Tr jsou plně klimatizované a nízkopodlažní, vybavené vnitřní i vnější kamerou. Vozidla jsou vybavena informačním systémem a také vnitřními i vnějšími kamerami. Ze čtyř pětin jejich nákup pokryla evropská dotace. Od roku 2018 jich Opava dosud pořídila patnáct. Do konce roku převezme ještě pět autobusů SOR NS12.

Opavský dopravní podnik ročně najezdí více než 2,8 milionu kilometrů a přepraví téměř 9 milionů cestujících (údaje z roku 2019). Provozuje celkem 15 autobusových linek s celkovou délkou přesahující 150 km a celkem 11 trolejbusových linek v souhrnné délce 61 km.

 

Tagy MDPO Městský dopravní podnik Opava Opava Škoda 32 Tr Škoda Electric
8 komentářů