Elektrobusová linka 23 v Budějovicích bude nadále zdarma už jen pro řidiče odstavených aut

Záchytné parkoviště Jírovcova v Českých Budějovicích. Pramen: DPMCBZáchytné parkoviště Jírovcova v Českých Budějovicích. Pramen: DPMCB

Parkovací lístek bude nahrazovat celodenní jízdné pro jednu osobu.

Rada města České Budějovice v pondělí schválila změnu tarifu tamní MHD. Týká se linky 23, kterou mezi odstavným parkovištěm v Jírovcově ulici a náměstím Přemysla Otakara II. zajišťují elektrické midibusy. Přeprava na této lince je dosud pro všechny zdarma, od 1. června bude zpoplatněna běžným tarifem.

S jedinou výjimkou: zadarmo se i nadále budou vozit řidiči, kteří svůj vůz odstaví na záchytném parkovišti Jírovcova. Řidiči aut zanechaných na parkovišti budou moci využít linku 23 během 24 hodin od odstavení vozu. K prokázání jim poslouží parkovací lístek. Ten bude nahrazovat celodenní jízdné pro jednu osobu. Pokud tedy automobilem dorazí více pasažérů, bude moci tento nárok uplatnit jen jeden.

„Většina uživatelů záchytného parkoviště přijíždí do města za prací, jedou navíc nejčastěji ve voze sami,“ uvedl ředitel Dopravního podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš. Cena parkovného je pět korun při stání do hodiny, do čtyř hodin činí 10 korun a do 14 hodin 20 korun.

Spuštění sítě elektrobusových linek v centru města na podzim 2018 bylo největší změnou v budějovické MHD za poslední léta. Síť zajišťuje jedenáct elektrických midibusů Škoda 29BB s karosérií Solaris a technologií cyklického nabíjení. Midibusy se nabíjejí na konečné z trolejbusové troleje.

Nové midibusové linky zajišťují obsluhu historického centra a jeho propojení se záchytným parkovištěm v Jírovcově ulici, nádražím, českobudějovickou nemocnicí a Havlíčkovou kolonií. Linky nesou čísla 21, 22 a 23 a všechny zajíždějí na náměstí Přemysla Otakara II. Linka 23 pendluje mezi hlavním náměstím a záchytným parkovištěm v Jírovcově ulici.

Tagy Dopravní podnik města České Budějovice MHD
21 komentářů