Ekova dokončila generální opravu prvních dvou tramvají pro Liberec

Tramvaje T3R pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) po generální opravě. Foto: Ekova ElectricTramvaje T3R pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) po generální opravě. Foto: Ekova Electric

Dopravce řeší, zda si kvůli výpadku tržeb může nyní dovolit generální opravu dalších vozidel.

Společnost Ekova Electric dokončila generální opravu dvou tramvají pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Tato vozidla patří do série 24 vozidel T3R.PV a T3R.PLF, která v letech 2003 až 2008 obdržela zcela novou karosérii, moderní elektrickou výzbroj a byla provedena zásadní změna náhrady nožního řízení na ruční řízení.

Zhruba po patnácti letech provozu poslal tedy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou první tramvaje ke generální opravě, která se provádí zhruba v polovině životnosti vozidla.

Byla to kompletní generální oprava, při které se tramvaje prakticky celé rozebraly, karosérie opískovaly, poškozené části se vyměnily. Byla vyměněny také veškeré kabelové rozvody. Vozidlo je nyní ve stavu jako nová tramvaj,“ řekl provozně-technický ředitel DPMLJ Ludvík Lavička. Podle registru smluv za kompletní generální opravu zaplatil DPMLJ dohromady 12,4 milionu korun.

DPMLJ má ve stavu 70 tramvají, v provozu ale nejsou všechny. Některé jsou odstaveny z důvodu nevyhovujícího technického stavu. Kvůli nedostatku financí DPMLJ ale nemůže odesílat další vozidla do generální opravy. Proto v poslední době zakoupil DPMLJ pět tramvají z Olomouce, aby byla vykryta prodleva v provádění generálních oprav a modernizací na kmenových vozidlech.

Kdy pojedou na generální opravu další tramvaje, není nyní zcela jasné. „Výpadek tržeb z jízdného je teď velký, a proto řešíme, zda si můžeme v tuto chvíli další takovou akci dovolit,“ dodal Lavička.

Příjezd tramvají z Ekovy po vlečce do areálu DPMLJ. Foto: DPMLJ.

Příjezd tramvají z Ekovy po vlečce do areálu DPMLJ. Foto: DPMLJ.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ T3R.PLF T3R.PV
43 komentářů