EasyJet žádá o státní podporu, výplaty dividend se ale nevzdá

Airbus A320neo v barvách easyJet. Foto: AirbusAirbus A320neo v barvách easyJet. Foto: Airbus

Letecká společnost easyJet zvolila zvláštní způsob boje se současnou pandemií koronaviru. Obrátila se na vládu se žádostí o finanční pomoc,

Letecká společnost easyJet zvolila zvláštní způsob boje se současnou pandemií koronaviru. Obrátila se na vládu se žádostí o finanční pomoc, současně ale odmítá slevit ze svého plánu vyplatit svým akcionářům dividendy z loňského zisku.

Na postup easyJetu upozornily The Times. EasyJet chce od vlády státní pomoc kvůli kritické situaci v letecké dopravě, kdy jsou aerolinky nuceny zastavit téměř celý provoz kvůli velkému poklesu poptávky a zákazu letů do řady zemí. Šéf aerolinek Johanes Lundgren ale současně včera v rozhovoru pro BBC potvrdil, že firma neustoupí od svého plánu vyplatit dividendu ve výši 174 milionů liber z loňského zisku. 60 milionů z této částky získá zakladatel aerolinek Stelios Haji-Ioannou.

The Times upozornily na problém, který se týká řady jiných leteckých společností: dlouhodobě vydělávají, ale nemají prakticky žádné rezervy hotovosti, protože většinu zisku rozdělují mezi akcionáře. Podle The Times  firma od roku 2012 akcionářům rozdělila 1,8 miliardy liber.

EasyJet zatím neřekl, kolik peněz bude po vládě chtít. Šéf Virgin Atlantic Richard Branson před týdnem odhadl, že celé britské letectví bude potřebovat kvůli současné krizi 7,5 miliardy liber. Šéf easyJetu zdůraznil, že nechtějí dotaci, ale půjčku.

Některé firmy v oboru už naopak oznámily, že dividendy letos nevyplatí. Na peníze ze svých akciích budou letos marně čekat například spoluvlastníci Lufthansy nebo Boeingu.

Tagy easyjet
38 komentářů