EasyJet se dohodl s Airbusem na nákupu až 257 letadel, dopravce cílí na miliardový zisk

A320neo společnosti easyJet. Foto: easyJetA320neo společnosti easyJet. Foto: easyJet

Pokud by se obchod easyJetu vydařil, šlo by zatím o největší nákup v jeho historii.

Letecká společnost easyJet se dohodla s Airbusem na koupi minimálně 157 letadel A321neo a A320neo. Dohoda zahrnuje rovněž opci na dalších až 100 strojů stejného typu. Pokud by se obchod vydařil, šlo by zatím o největší nákup britské nízkonákladové společnosti. Nákup musí ještě schválit akcionáři. Informovala o tom agentura Reuters.

Katalogová hodnota zakázky dosahuje přibližně 20 miliard amerických dolarů, což je v přepočtu 462 miliard korun. Většina objednaných letadel jsou stroje A321neo, 56 jich je ve variantě A320neo. Dodávky letadel jsou z důvodu velké poptávky rozplánovány až mezi roky 2029 a 2034.

Navzdory faktu, že dnes easyJet provozuje flotilu složenou výhradně z letounů evropského výrobce Airbus, zvažovala aerolinka dokonce možnost nákupu nových strojů u amerického Boeingu.

Nové letadla mají dopravci pomoci s modernizací flotily a dalším růstem. Generální ředitel easyJetu Johan Lundgren uvedl, že některá ze starších letadel společnost vyřadí. EasyJet provozuje nyní asi 330 strojů. Do roku 2034 se podle Lundgrena zvýší průměrný počet sedadel na spojích aerolinky ze 179 na 200. Větší letadla by jí měla pomoci na linkách, kde již z důvodu vytíženosti letišť nelze přidávat další rotace.

Současně s dohodou se easyJet pochlubil také rekordním ziskem ve fiskálním čtvrtletí před zdaněním. Za celý fiskální rok, tedy 12 měsíců od konce září, by se měl zisk před zdaněním pak pohybovat mezi 440 až 460 miliony liber, což je v přepočtu 12,5 až 13,1 miliardy korun. Firma rovněž plánuje obnovit výplatu dividendy, přičemž ve střednědobém horizontu se zaměřuje na zisk před zdaněním více než jednu miliardu liber, tedy v přepočtu téměř 28,5 miliard korun.

Tagy Airbus easyjet
19 komentářů