dkv-spojujeme

EasyJet prodal část letadel čínské leasingové firmě, aby získal hotovost

Airbusy easyJetu na letišti Gatwick v Londýně. Foto: easyJetAirbusy easyJetu na letišti Gatwick v Londýně. Foto: easyJet

Letecké společnosti se zbavují části letadel, která vlastní. Posilují tak své účty v době nejhlubší krize.

Letecká společnost easyJet prodala celkem 23 letadel čínské leasingové společnosti a obratem si je pronajala zpět. Transakce nazývaná leaseback (zpětný leasing) má easyJetu pomoci překlenout krušné časy, kdy lidé tolik nelétají.

EasyJet transakci oznámil ve zprávě pro investory. Kupujícím celkem 23 letadel je společnost Jin Shan 37 Ireland Company Limited, která plně patří čínské společnosti BOCCOM Leasing. Za letadla easyJet inkasovalo 771 milionů eur.

K podobnému kroku odhodlaly v posledních týdnech i další společnosti, Qantas například zastavil většinu dreamlinerů a vzal si na ně půjčku. Leaseback je v podstatě také formou úvěru. EasyJet si od kroku slibuje posílení svého cash flow. I po této transakci zůstane téměř polovina letadel ve flotile easyJetu ve vlastnictví dopravce, zbytek si pronajímá. Celkem má easyJet aktuálně 162 letadel Airbus A320 family.

EasyJet uvedl ve zprávě pro investory, že už od začátku pandemie dosáhl na hotovost v hodnotě 2,4 miliard liber. Firmě pomohl částečně britský záchranný program, ze kterého čerpá úvěr se státní garancí.

Tagy easyjet zpětný leasing
10 komentářů