Dvojitá premiéra na Ruzyni. Do Prahy přilétla poprvé A330neo a AirAsiaX. Návraty Čechů domů pokračují

Airbus A330neo pro AirAsia. Foto: AirbusAirbus A330neo pro AirAsia. Foto: Airbus

V Praze se dnes objeví poprvé v historii letoun Airbus A330neo. S modelem A330-900 do Prahy letí společnost AirAsia X.

V Praze se dnes objeví poprvé v historii letoun Airbus A330neo. S modelem A330-900 do Prahy letí společnost AirAsia X. Na palubě veze zejména české turisty z Bangkoku a malajského ostrova Penang.

Pokračují tak speciální lety organizované ministerstvem zahraničních věcí, které sváží české občany z oblastí, odkud už většinou není šance se dostat pravidelnou linkou. Stát počítá, že za všechny lety zaplatí až 111 milionů korun.

Let AirAsia X bude premiérou i pro samotného dopravce. Malajská společnost o lince do Prahy mluvila už před krizí v roce 2008, naposledy intenzivně od minulého roku. Po Bamboo Airways jde o druhého zahraničního dopravce, kterého si najal stát. Na palubě je kromě cestujících také zdravotnický materiál. V Praze by se mělo letadlo objevit kolem čtvrté hodiny odpoledne, průběh lze sledovat na Flightradar24.com. Další let ministerstvo plánuje v úterý.

Do Prahy letí i další repatriační speciály. Jednou z nejdelších tras je spojení z Limy. Český velvyslanec v Peru Michal Sedláček na twitteru uvedl, že na palubě se nachází 112 Čechů, šest Izraelců a 30 dalších občanů evropských zemí. Letadlo Smartwings registrace OK-TVT letí přes mexický Cancún. Letoun ČSA s registrací OK-HEU letí dnes z indického státu Goa a Bombaje do Hannoveru přes Jerevan, poté přelétlo do Prahy. Letadlo platila Škoda Auto a koncern Volkswagen, na palubě byli hlavně zaměstnanci z indických závodů. Třicet míst nabídla automobilka k využití státu. Večer našeho času má letět speciál z Montrealu do Prahy.

Ministerstvo zahraničí dosud pomohlo k návratu do Česka více než 3 500 lidí.

 

Tagy A330-900 A330neo AirAsiaX repatriační lety Top
10 komentářů