Dvě vyřazené tramvaje Astra z Plzně skončí u D10. Rozšíří odpočívku s letadlem

Tramvaj LTM 10.08 Astra. Foto: Plzeňské městské dopravní podnikyTramvaj LTM 10.08 Astra. Foto: Plzeňské městské dopravní podniky

Plzeňské městské dopravní podniky našly pro vyřazené tramvaje nečekaného kupce.

Řidičům mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou na dálnici D10 se brzy u odpočívky s odstaveným letadlem Iljušin Il18-D naskytne další nečekaná podívaná.

Během dvou týdnů se zde objeví dvě vyřazené tramvaje Škoda 03T6 Anitra (někdy také označovány jako  LTM 10.08 Astra z majetku Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Koupil je provozovatel odpočívky a občerstvení, společnost VAF Logistics Service. Jde o čísla 305 a 307.

Propojíme obě do jedné tramvaje a uděláme z nich zázemí pro naše návštěvníky,“ řekl jednatel VAF Logistics Service František Vágner. Podle jeho plánu by měla být tramvaj částečně funkční a připojená k elektřině: mělo by jít například ovládat tlačítka pro otvírání dveří. Podobu interiéru ještě řeší, zvažuje v části tramvají například instalaci stolečku.

Za obě tramvaje zaplatí nový majitel podle smlouvy v registru smluv 111 tisíc korun bez DPH, jde o vozy z roku 1999. Tramvaje  začaly PMDP vyřazovat kvůli nákupu nových nízkopodlažních tramvají EVO2. Některé tramvaje si koupily jiné dopravní podniky jako zdroj náhradních dílů. Stejný typ tramvaje dodala Škoda ještě do Ostravy, Olomouce, Brna a pro provoz mezi Mostem a Litvínovem.

Odpočívka u D10 pod vrchem Baba je dlouhodobě známa kvůli odstavenému letadlu, které slouží jako restaurace. Iljušin Il18-D létal u Československých aerolinií pod imatrikulací OK-WAJ. Jako restaurace slouží od roku 1986. Letoun prošel nedávno přelakováním a celkovou úpravou, která souvisí se změnou majitele celé odpočívky. Vágner chce z celého areálu udělat návštěvní místo, které bude lákat zejména děti a fanoušky techniky.

Stav odpočívky u D10 mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou. Foto: Občerstvení Letadlo

Stav odpočívky u D10 mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou. Foto: Občerstvení Letadlo

Tagy astra D10 LTM 10.08 Občerstvení Letadlo Plzeňské městské dopravní podniky PMDP Škoda 03T6 Anitra Top VAF Logistic Service
73 komentářů