Dvakrát dražší než před třemi lety. Úřad zahájil územní řízení na rekonstrukci ranveje na Mošnově

Přistávací a vzletová dráha ostravského letiště. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPřistávací a vzletová dráha ostravského letiště. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Práce zahrnují úplnou rekonstrukci dráhy a navazujících provozních ploch.

Přípravy více než čtyřmiliardové opravy vzletové a přistávací dráhy ostravského letiště pokročily. Moravskoslezský kraj zahájil v projektu rekonstrukce územní řízení. Deníku Zdopravy.cz to potvrdila Miroslava Chlebounová z odboru kanceláře hejtmana kraje. Po vydání územního rozhodnutí bude podle ní následovat řešení stavebního povolení.

Předmětem prací bude nejen úplná rekonstrukce ranveje, ale i navazujících provozních ploch. Dráha v Mošnově je 3,5 kilometru dlouhá, na šířku měří 63 metrů. Dlouhodobě je ve špatném stavu, její oprava se plánuje několik let a termín realizace byl už vícekrát posunut. Aktuálně se předpokládá zahájení v roce 2024.

Odhadovaná cena přesahuje čtyři miliardy korun. Podílet se na ní má Moravskoslezský kraj a stát. Jde téměř o dvojnásobnou částku, než s jakou se počítalo před třemi lety.

Rekonstrukce rozdělená na etapy umožní zachování provozu letiště

Práce budou probíhat po etapách rozdělených do období tří let. Ranvej díky tomu půjde dále využívat pro běžný provoz. Úplná uzavírka by znamenala značnou komplikaci pro nákladní dopravu, ostravské servisní centrum Job Air Technic či lakovnu letadel.

Na opravu dráhy byla zpracována studie. Zvažovala se buď kompletní rekonstrukce, případně výstavba zcela nové paralelní dráhy u té stávající. Zvolená oprava má vyjít o několik stovek milionů korun levněji.

Tagy Letiště Leoše Janáčka Ostrava Letiště Ostrava Moravskoslezský kraj mošnov OSR ostrava
23 komentářů