Duty free: Lagardère potvrdila dominanci na Letišti Praha, za deset let zaplatí až osm miliard

Duty free obchod, vizualizace. Pramen: Letiště PrahaDuty free obchod, vizualizace. Pramen: Letiště Praha

Pražské letiště dokončilo po půl roce soutěž na budoucího provozovatele duty free obchodů v obou terminálech. Ze tří zájemců uspěla

Pražské letiště dokončilo po půl roce soutěž na budoucího provozovatele duty free obchodů v obou terminálech. Ze tří zájemců uspěla skupina Lagardère Travel Retail, která si tak zajistila až desetiletý byznys na Ruzyni. Výsledek letiště oznámilo v tiskové zprávě.

Lagardère tak potvrdila svou dominanci, neboť už od roku 2016 je jediným provozovatelem obchodů duty free na Letišti Praha. Tehdy se letiště rozhodlo vydat cestou jediného partnera, do té doby měla v terminálech své obchody i skupina Dufry. Ta byla konkurentem Lagardère i v nynějším tendru, třetím zájemcem byl Heinemann.

Lagardère Travel Retail získá kontrakt na pronájem 24 obchodních jednotek o celkové rozloze 4372 čtverečních metrů. Součástí kontraktu je i takzvaná walk through zóna v Terminálu 1. Při výběru vítěze rozhodovala z padesáti procent kvalita nabízených služeb a šíře sortimentu a z padesáti procent nabízená výše nájemného.

Základní doba trvání smlouvy je deset let, po sedmi letech ovšem může být smlouva ukončena z důvodu dostavby Terminálu 2. Celková výše nájemného za deset let činí až osm miliard korun. Podle šéfa Letiště Praha Václava Řehoře se postupně naplňují cíle, podle kterých by výnosy z neleteckého obchody měly postupně vyrovnat výnosy z leteckého obchodu. Zatím se na celkových výnosech letiště (cca 8 miliard) podílejí zhruba třetinou.

„Úspěšné zakončení náročného koncesního řízení bude pro cestující znamenat mnohem širší a kvalitnější nabídku sortimentu a služeb v oblasti duty free,“ uvedl Řehoř. Smlouva začne platit v lednu, následně bude mít Lagardère půl roku času na přestavbu 24 obchodních jednotek. Změna by měla probíhat za provozu.

Nová podoba obchodů, včetně vybavení bude podle letiště odkazovat na Prahu a Českou republiku, její historii, architekturu a umění. Důraz má být kladen na nabídku lokálních produktů. Součástí vítězné nabídky byl také vyškolený personál s jazykovými znalostmi s důrazem na asijské jazyky.

Letiště si přitom přechod na jednoho provozovatele duty free obchodů před třemi lety pochvaluje. „Jeden provozovatel totiž zajistí širší, smysluplnější a efektivněji rozloženou nabídku pro cestujícího, která pokryje opravdu všechny skupiny zákazníků bez dublování nabídky jen vybraným skupinám cestujících,“ říká mluvčí Roman Pacvoň.

Lagardére provozuje obchody například na letišti Charlese de Gaulla v Paříži nebo v Ženevě.

Tagy duty free obchody Lagardére letiště praha
10 komentářů