Dublin bude mít první metro, může předehnat Prahu v budování kolejí na letiště

Vizualizace stanice metra na dublinském letišti. Foto: Metrolink.ieVizualizace stanice metra na dublinském letišti. Foto: Metrolink.ie

Stavba metra získala souhlas vlády, začít má v roce 2025.

Dlouhé roky jsou letiště v Praze a Dublinu jediná v segmentu středně velkých a velkých evropských letišť, která nemají kolejové napojení. Praha může nakonec být posledním městem v této kategorii, na které nelze dojet vlakem, metrem či tramvají.

Irská vláda po letech debat definitivně odsouhlasila plán na vybudování první trasy metra o délce 19,4 kilometru, který spojí i centrum města s letištěm. Projekt MetroLink počítá s celkem šestnácti stanicemi, přepraví 20 000 lidí za hodinu.

Irská vláda počítá s tím, že stavba bude hotová na počátku příští dekády. Stavba má začít kolem roku 2025. V Česku padají sice v případě kolejí na letiště optimističtější termíny, reálně ale Správa železnic stále nemá klíčové povolení pro variantu pod Prahou 6.

Metro má podle představ vlády výrazně snížit závislost místních na autech a přesunout je do veřejné dopravy. V Dublinu je podle posledních průzkumu téměř 60 % jízdy autem.

Podle schválené studie proveditelnosti dosáhnou náklady na stavbu 9,5 miliardy eur.

Trasa metra v Dublinu. Foto: Metrolink.ie

Trasa metra v Dublinu. Foto: Metrolink.ie

Tagy Dublin metro Dublin
52 komentářů