DSÚK na nákupech. Ústecký dopravce zasmluvnil pořízení autobusů Otokar a Iveco

Autobusy Otokar Vectio v barvách DÚK. Foto: DSÚKAutobusy Otokar Vectio v barvách DÚK. Foto: DSÚK

Do konce příštího roku chce mít dopravce už jen vlastní autobusy.

Dopravní společnost Ústeckého kraje (DSÚK) udělala velký krok k tomu, aby se vymanila ze závislosti na částečném pronájmu autobusů a jezdila jen se svými vozy.

S tureckým výrobcem autobusů Otokar uzavřela kupní smlouvu na dodávku 90 autobusů za 347 milionů korun. Půjde o model Vectio. S Otokarem DSÚK uzavřela rámcovou smlouvu už v dubnu, minulý týden objednala všech 90 autobusů z celého rámce. Vozidla mají být dodána do 12 měsíců.

Pro turecký Otokar jde o první velký úspěch na českém trhu. Z objednávky bude 51 kusů standardních za kupní cenu 96,3 milionu korun, 13 autobusů bude vybaveno tažným zařízením (50 milionů korun) a 26 kusů bude vybaveno digitálním tachografem (100 milionů korun). Záruka na vozidla je tři roky, na karosérii a na vnější lak pět let.

DSÚK pořizuje i autobusy Iveco Crossway od společnosti Zliner. Radní již schválili úvěr ve výši 129 milionů korun s variabilní úrokovou sazbou 3M PRIBOR + fixní úrokovou marží ve výši 0,125 % p. a., který je připravený pro financování nákupu nových autobusů a jiných investičních akcí.

Sloužit bude k nákupu třináctimetrových autobusů, má jít o dvacet kusů. Rámcovou smlouvu uzavřela DSÚK už loni, od té doby uzavřela se Zlinerem několik kupních smluv.

„Všechny autobusy bychom chtěli pořídit nejpozději v průběhu letního období příštího roku. Budou nasazeny dle své délky provedení v oblastech Šluknovsko, Litoměřicko, Lounsko, Litvínov-Bílina, Podbořansko, pravděpodobně i Ústecko a Děčínsko,“ řekl ředitel DSÚK Milan Šlejtr. „Do budoucna se určitě zabýváme myšlenkami na vodíkové autobusy, případně po jednáních s objednatelem budeme řešit požadavek na kapacitní kloubové autobusy na vybraných linkách,“ dodal.

Dopravní společnost aktuálně vlastní 71 autobusů Scanie a 15 autobusů Iveco. Ostatní autobusy si musí pronajímat.

Tagy Dopravní společnost Ústeckého kraje DSÚK Iveco Iveco Crossway Otokar Otokar Vectio
5 komentářů