Druhá největší autopůjčovna požádala v USA o ochranu před věřiteli kvůli propadu příjmů

Vozidlo autopůjčovny Hertz. Foto: HertzVozidlo autopůjčovny Hertz. Foto: Hertz

Velký propad cestování přivedl do existenčních potíží první velkou autopůjčovnu. Společnost Hertz Global Holding požádala ve Spojených státech o ochranu

Velký propad cestování přivedl do existenčních potíží první velkou autopůjčovnu. Společnost Hertz Global Holding požádala ve Spojených státech o ochranu před věřiteli. Hertz je velikostí druhou největší autopůjčovnou na světě s více než stoletou tradicí. Provoz půjčovny dál pokračuje.

Dopad pandemie koronaviru na cestování byl náhlý a dramatický a způsobil zásadní propad příjmů. I přes všechna opatření, která jsme přijali, panuje velká nejistota ohledně budoucnosti. Reorganizace pomůže společnosti tuto situaci přežít,“ uvedla firma v prohlášení.

Ochrana před věřiteli se týká byznysu v USA, nikoliv mezinárodní sítě. Firma má podle žádosti dluhu 24 miliard dolarů. V oboru dopravy a cestovního ruchu jde zatím o jeden z největších případů, kdy firma kvůli koronaviru zažádala o soudní ochranu před věřiteli a reorganizaci podle kapitoly 11 amerického zákona o bankrotech. Podobný krok nedávno učinily kolumbijské aerolinky Avianca. Firma neuspěla s žádostí o státní pomoc. Věřitelé nebyli Hertzu ochotni prodloužit splatnost leasingu aut.

Největším akcionářem Hertzu s podílem 39 procent je miliardář Carl Icahn. Kromě autopůjčoven stejného jména také vlastní půjčovny Dollar a Thrifty.

Tagy autopůjčovny dopady koronaviru na dopravu Hertz
1 komentář