První velká aerolinka míří do ochrany před věřiteli. Druhý nejstarší dopravce na světě nezískal státní podporu

Boeing 787-8 v barvách kolumbijské společnosti Avianca. Foto: BoeingBoeing 787-8 v barvách kolumbijské společnosti Avianca. Foto: Boeing

Kolumbijská letecká společnost Avianca je prvním z velkých dopravců, který kvůli současné situaci na trhu způsobené pandemií koronaviru, žádá soud

Kolumbijská letecká společnost Avianca je prvním z velkých dopravců, který kvůli současné situaci na trhu způsobené pandemií koronaviru, žádá soud o ochranu před věřiteli. Firma dnes oznámila, že kvůli blížící se splatnosti dluhopisů a odmítnutí pomoci od kolumbijské vlády zažádala v USA soud o bankrotovou ochranu před věřiteli podle tzv. Chapter 11. Avianca je druhou nejstarší leteckou společností na světě, která létá celou dobu pod stejnou značkou.

Jde o opatření, která po reorganizaci může umožnit firmě přežít a splatit alespoň část dluhů. Firma oznámila žádost soudu v tiskové zprávě. Podle firmy jde o jediné možné řešení v této situaci. Avianca nelétá od konce března, většina z 21 tisíc zaměstnanců nedostává žádnou mzdu.

Avianca je druhou největší leteckou společností v Latinské Americe, ve flotile má celkem 103 letadel a loni přepravila přes 30 milionů cestujících. Od ochrany před věřiteli očekává, že se jí podaří přežít současnou situací a přefinancovat své dluhy či se části jich zbavit. „Je to nezbytný krok pro to, abychom přežili,“ řekl Anko van der Werff, šéf Aviancy. Akcie dopravce jsou na burze.

Firma žádala kolumbijskou vládu o pomoc, ale zatím neúspěšně. Aerolinka ale nebyla v dobré kondici už před současnou krizí. Firma loni prodělala 893 milionů dolarů a je značně zadlužená.

Tagy Avianca
13 komentářů