Druhá manažerská liga. České dráhy se dozví jméno nového šéfa

Lokomotiva Siemens Vectron v čele Slováckého expresu u Hoštejna. Foto: České dráhyLokomotiva Siemens Vectron v čele Slováckého expresu u Hoštejna. Foto: České dráhy

O post má zájem jedenáct uchazečů, jsou mezi nimi i dva bývalí členové nejvyššího vedení ČD.

Dnes odpoledne má ministr dopravy Martin Kupka vyhlásit jméno nového předsedy představenstva Českých drah. Podle všech očekávání dnes zvolí dozorčí rada do čela firmy Michala Krapince, dosavadního šéfa ČD-Telematika. Nahradí Michala Krause, který byl pověřen řízením firmy po odchodu Ivana Bednárika.

O tom, že favoritem volby dozorčí rady je právě Krapinec, informoval jako první server SeznamZprávy.cz. Deníku Zdopravy.cz potvrdila tuto informaci také řada zdrojů z vedení resortu dopravy. Jako vítěze výběrového řízení ho doporučila dozorčí radě výběrová komise.

Ta ale musela vybírat v podstatě z druhé manažerské ligy, soudě podle zkušeností s řízením velkých firem nebo výsledky. Mezi jedenáctkou uchazečů jsou dva, kteří už v představenstvu Českých drah byli: Miroslav Kupec byl předsedou představenstva, František Bureš členem představenstva a posléze šéfem Výzkumného ústavu železničního. S vedoucí pozicí v železničním dopravci má zkušenost i další uchazeč: Wojciech Dinges v minulosti vedl polského dopravce Koleje Śląskie.

Redakce deníku Zdopravy.cz má potvrzenou účast z více zdrojů u celkem devíti jmen. Na seznamu je kromě výše uvedených jmen ještě Bohdan Heczko, Michal Sládek, Ladislav Možný, Miroslav Bauer a Martin Vozár. „Je to v podstatě druhá a nižší liga,“ komentoval jeden z lidí z oboru. Na seznamu totiž není nikdo, kdo by za sebou měl delší zkušenost v čele organizace s počtem zaměstnanců v řádu tisícovek.

Do užšího výběru tří manažerů se dostali kromě Krapince ještě František Bureš a Michal Sládek. Ten dříve působil v OKD, nyní v Zentivě. Bednárikův konec zastihl ministra dopravy Martina Kupku v situaci, kdy neměl v záloze žádné nové jméno. Řada lidí mu nabídku odmítla, například někdejší finanční ředitel ČD a šéf Citibank Michal Nebeský.

Krapinec ve skupině České dráhy působí přes deset let, působil například v ČD Cargo, CD Logistics a od loňského září jako šéf ČD-Telematika.

Představenstvo Českých drah je aktuálně tříčlenné. V únoru rezignovali Ivan Bednárik, Václav Nebeský a Petr Pavelec. Zůstali Michal Kraus a Jiří Ješeta, nově byla zvolena Blanka Havelková. Post šéfa Českých drah není příliš trvanlivou pozicí, za posledních pět let se na této pozici vystřídalo pět lidí.

Tagy České dráhy¨ představenstvo Českých drah
24 komentářů