Hlavně nezdražovat. Parkovacích míst je málo, cena to však neřeší, vzkázali lidé radnici

Napojení cyklostezky z Letenské pláně do ulice Milady Horákové. Foto: Mapy.czNapojení cyklostezky z Letenské pláně do ulice Milady Horákové. Foto: Mapy.cz

Vedení městské části chce jednat se soukromými provozovateli parkovišť o možnosti nočního parkování.

Obyvatelé Prahy 7 odmítli v hlasování možnost, aby došlo k většímu zdražení poplatků za parkování, než stanoví hlavní město. Proti navýšení cen byly v hlasování, které radnice spojila s volbami do Evropského parlamentu, téměř dvě třetiny lidí.

V klíčové otázce, zda si občané přejí navýšit cenu ročního rezidentního parkování nad úroveň, kterou stanoví magistrát, se 35,3 % hlasujících vyslovilo pro variantu ANO a 63,6 % pro NE,“ uvedla radnice v tiskové zprávě.

Radnice přistoupila k hlasování poté, co magistrát navrhl, aby si cenu parkování částečně stanovily i jednotlivé městské části. Hlasování mělo ukázat, zda lidem vyhovuje levné a současně méně dostupné parkování nebo zda lze poptávku regulovat více cenou.

Nemůžete čekat, že si koupíte auto a město se postará o parkování, říká místostarosta „přeplněné“ Prahy 7

O principu parkování se musíme jako sousedé sdílející stejné ulice dohodnout. A k tomu došlo. Jsme jediná městská část, která o problému parkování s občany otevřeně diskutovala, a jsem v tuto chvíli jediný starosta, který dostal opravdový mandát od voličů, jak na návrh magistrátu ohledně zdražení parkovného reagovat. Zdražit nechceme,“ říká Jan Čižinský, starosta Prahy 7.

Místostarosta Prahy 7 pro dopravu Pavel Zelenka upozornil, že magistrátní koalice vede jednání o zdražení parkování za zavřenými dveřmi, prakticky bez dat a odborných aktuálních výzkumů. „Velmi se obávám, že výsledkem bude unavený politický kompromis, který bude znamenat jen zdražení, aniž ve skutečnosti přinese uvolnění parkovacích míst v ulicích,“ dodal Zelenka.

Vedení městské části chce jednat se soukromými provozovateli parkovišť o možnosti nočního parkování. „Budeme po magistrátu požadovat radikální zlepšení odtahů načerno parkujících aut, která způsobují problémy zejména při konání hromadných akcí na Výstavišti a fotbalových zápasech. Jsme připraveni se o odtahy nakonec postarat i sami, pokud nám to magistrát dovolí a nastaví k tomu podmínky,“ dodal.

Kdo nejezdí, ať prodá auto. Praha 7 před chystaným zdražením zjišťuje, jak si lidé cení parkování

Tagy ceny parkování Praha 7 Zóny placeného stání Zóny placeného stání Praha
258 komentářů