pruvodce

Dražší cestování vlakem. Ceny jízdenek i přes zlevňování elektřiny a nafty stoupnou o 4,9 %

Zahájení provozu jednotek 847 pro provoz v Plzeňském kraji. Foto: České dráhyZahájení provozu jednotek 847 pro provoz v Plzeňském kraji. Foto: České dráhy

České dráhy zdražení vysvětlují i velkými investicemi do nových vozidel.

České dráhy jako největší tuzemský železniční osobní dopravce zvýší s prosincovou změnou jízdního řádu ceny jízdenek v průměru o 4,9 %. Zdražení dnes oznámil dopravce v tiskové zprávě. Ke stejnému zvýšení dojde také u Systému jednotného tarifu OneTicket. Jeho přehled pro nový jízdní řád již vyšel v Cenovém věstníku ministerstva financí.

Zdražení naplánované na polovinu prosince je o téměř polovinu nižší, než k jakému došlo loni v prosinci. Tehdy jízdenky zdražily v průměru o 9,5 %. „Úprava tarifu reflektuje inflaci a zvyšování nákladů za uplynulých 12 měsíců,“ uvedly České dráhy v tiskové zprávě. Dopravce zdražení vysvětluje i velkými investicemi do nových vozidel. Jen příští rok má jít o 140 nových vlaků s kapacitou 22 000 míst.

I když řada nákladů roste, u některých významných položek naopak dochází k poklesu. Silová elektřina je aktuálně o čtvrtinu levnější než před rokem, nafta je levnější o pětinu. Nový ceník pro cestující znamená, že v řadě případů výrazně ušetří nákupem jízdenky přes integrované dopravní systémy. Například jízdenka z Děčína do Lovosic nyní vyjde u Českých drah na 101 Kč, v tarifu Dopravy Ústeckého kraje na 73,80 Kč, a ještě s ní mohou lidé využít MHD.

Virtuální IN Karta nezdraží

Podle dopravce dojde u cest na kratší vzdálenosti ke zdražení o 1 až 5 korun, což je hodnota pro nejčastější cesty v základním tarifu. Až do 14. prosince 2024 lze zakupovat jízdenky a další nabídky za aktuální ceny, a to i v předprodeji 60 dní.

Nový ceník bude motivovat ještě více cestujících k digitálním dokladům. Pro zákazníky, kteří využívají virtuální In kartu v mobilním telefonu anebo využívají síťové jízdenky IN 100 a IN Business se cena zákaznických aplikací nezmění. U plastových karet dojde ke zdražení o 100 až 200 korun podle varianty.

Podobně zdraží i časové doplatky do 1. třídy a síťové jízdenky. Například cena měsíčního doplatku do 1. třídy se zvýší z 990 na 1 190 Kč, cena celostátní Skupinové víkendové jízdenky pro až 5 osob, z toho pro 2 osoby starší 15 let se zvedne ze současných 899 na 999 Kč a cena celodenní síťové jízdenky, kterou lze využít v jakýkoliv den v roce, se zvýší z 699 na 799 Kč.

Novinkou je i konec bezplatného cestování dětí do 6 let a průvodců osob s průkazem ZTP/P v 1. třídě.

Tagy České dráhy OneTicket SJT tarif Českých drah
107 komentářů