pruvodce

Drážní úřad povolil provoz na úzkokolejce mezi J. Hradcem a Kamenicí nad Lipou

Malebné nádraží Kamenice nad Lipou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářMalebné nádraží Kamenice nad Lipou. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Podle některých zástupců samospráv je úsek z Hradce do Kamenice jediným, kde by dávala smysl doprava i pro pravidelné dojíždění. 

Jindřichohradecké úzkokolejky mají další úsek, na který mohou vypravit vlaky s cestujícími. Drážní úřad rozšířil osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy i na zhruba 20 kilometrů dlouhý úsek mezi Jindřichovým Hradcem a Kamenicí nad Lipou. Potvrdila to mluvčí úřadu Pavlína Straková.

Jde o druhý úsek na jihočeských úzkokolejkách, kde se mohou vlaky objevit. Tím prvním, který získal svolení DÚ, je zhruba šestikilometrový úsek Nová Bystřice – Hůrky. Vlaky zde vyjely 10. srpna, a to po téměř dvouleté pauze. Jde o komerční provoz společnosti Good thing.

Úzkorozchodné tratě z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a z Jindřichova Hradce do Obrataně patří společnosti Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Ta se kvůli dluhům ocitla v říjnu 2022 v úpadku a zastavila provoz, osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy nyní získala dceřiná Správa úzkokolejných drah.

O reorganizaci JHMD se snaží tým věřitele Jana Kysely. Obnovení provozu je základním kamenem plánu. Kraje počítají s turistickým provozem, v soutěži vybraly dopravce Gepard Express. O jeho vyjetí ale zatím jasno není.

Podle některých zástupců samospráv je úsek z Hradce do Kamenice jediným, kde by dávala smysl doprava i pro pravidelné dojíždění. Zatím funguje zmíněný komerční provoz dopravce Good thing mezi Novou Bystřicí a Hůrkami, aktuálně funguje od pátku do neděle, přičemž v sobotu vyjíždí parní lokomotiva.

Tagy Drážní úřad insolvence JHMD JHMD
28 komentářů