Drážní úřad poprvé zveřejnil otázky ke zkoušce na strojvedoucího, zatím bez odpovědí

Stříbrný šíp, stanoviště strojvedoucího. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStříbrný šíp, stanoviště strojvedoucího. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Otázky slouží k procvičení znalostí a seznámení se s charakterem testu. Samotný ostrý test pak má 100 otázek.

Žadatelé o licenci strojvedoucího (nebo ti, co o této profesi uvažují) mají na webových stránkách Drážního úřadu nově k dispozici vzorové otázky ke zkoušce všeobecné odborné způsobilosti. Tu musí na Drážním úřadu po ukončení výcviku složit každý uchazeč o licenci strojvedoucího.

„Jde o výběr otázek, se kterými se mohou žadatelé při písemných zkouškách všeobecné odborné způsobilosti setkat. Soubor 400 otázek je novinkou, doposud byly k dispozici pouze rámcové okruhy. Vzorové otázky obsahují průřez všemi oblastmi, které musí strojvedoucí ke zkoušce znát,“ uvedla mluvčí úřadu Pavlína Straková.

Důvodem zveřejnění testových otázek je podle úřadu zkvalitnění přípravy uchazečů. Otázky slouží k procvičení znalostí a seznámení se s charakterem testu. Vzorek vychází z celého souboru nových otázek, které Drážní úřad začne používat od 1. července.

Samotný ostrý test pak má 100 otázek. „V testu se mohou objevit tyto, ale i jiné otázky,“ doplnila Straková. Uveřejňovat správné odpovědi Drážní úřad zatím nebude, což je rozdíl například oproti Státní plavební správě, která nabízí testy pro zájemce o lodní průkazy i s vyhodnocením, a to ve stejné aplikaci, v jaké probíhají ostré zkoušky.

Veškeré materiály pro uchazeče o licenci strojvedoucího (včetně 400 vzorových otázek) jsou k dispozici na webových stránkách Drážního úřadu.

Tagy Drážní úřad licence strojvedoucích Top
61 komentářů