Drážní úřad po více než dvou měsících obnoví zkoušky strojvedoucích. Budou jen v Praze

Stanoviště strojvedoucího v jednotce RegioSprinter. Foto: Petr Dobiašovský / AŽD PrahaStanoviště strojvedoucího v jednotce RegioSprinter. Foto: Petr Dobiašovský / AŽD Praha

Drážní úřad omezí počet lidí při zkoušce na 7, povinný bude respirátor FFP2.

Budoucí strojvedoucí i další zaměstnanci na železnici mohou od příštího týdne po více než dvouměsíční pauze jít opět k odborným zkouškám.

Drážní úřad oznámil, že od úterý 23. února obnoví termíny zkoušek odborné způsobilosti osob řídících drážní vozidlo i osob provádějících revize, prohlídky a zkoušky určených technických zařízení. Termíny zveřejnil na svých stránkách.

Na rozdíl od autoškol nemohli například strojvedoucí na zkoušky k získání odborné licence. Na problém upozorňovali hlavně dopravci a stavební firmy. Vláda nakonec tento týden schválila výjimku a drážní zkoušky povolila.

„Zkoušky probíhají za dodržování přísných hygienických opatření, uchazečům je nově doporučeno použít respirátor třídy FFP2 bez výdechového filtru,“ uvedl Drážní úřad. Termíny jsou vypsány jen v Praze. Na jednu zkoušku smí maximálně sedm uchazečů.

Na problém se zastavenými zkouškami upozornili nedávno dopravci. „Velký problém to může být pro stavební firmy na železnici. Na zkoušky pro obsluhu speciálních strojů posílají zaměstnance přes zimu, kdy se tolik nestaví. Až začne stavební sezóna, už je na zkoušky nedostanou,“ podotkl David Philipp ze společnosti City rail. Podle něj dopravci nechtějí zatím dál investovat do zaměstnanců, kteří prošli kurzem, ale nemají ještě za sebou zkoušku.

Komplikací je současná situace i pro adepty na práci strojvedoucího, kterým kurz platí v rámci rekvalifikace Úřad práce. Podmínkou ale je, že zkoušku vykoná do třiceti dnů po skončení kurzu.

Tagy Drážní úřad licence strojvedoucích zkoušky strojvedoucích
12 komentářů