Drážďany objednaly další nové tramvaje, využily nakonec celou opci

Nové tramvaje NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVBNové tramvaje NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVB

Kapacita nových tramvají je 290 cestujících.

Drážďanský dopravní podnik Dresdner Verkehrsbetriebe (DVB) se rozhodl využít nakonec celou opci na dodávku nových tramvají NGT DX DD. Město získalo financování pro pořízení dalších sedmi tramvají.

Informovalo o tom DBV na svých stránkách. Za celkem sedm tramvají zaplatí 67,47 milionu eur, dodané mají být do června 2027. Aktuálně po městě jezdí 31 tramvají objednaných v roce 2019, jedna loni.

Pořízení nových tramvají je jednou z největších modernizací MHD v saské metropoli. O dokončení objednávky informoval dopravní podnik v tiskové zprávě. Tramvaje se vyráběly v saských závodech v Görlitz a Bautzen (Budyšín). Z třiceti dodaných je 21 jednosměrných, devět obousměrných. Už dříve objednal tři další tramvaje. Jedna dorazila v červnu, další dvě do konce měsíce.

Oproti předchozí generaci je širší o 35 centimetrů, měří 2,65 metru. Tramvaj je dlouhá 45 metrů. Výrazně větší jsou nástupní dveře i samotný prostor mezi sedačkami. Tramvaj je plně klimatizována, vybavena zásuvkami pro dobíjení elektroniky či wifi připojením. Osvětlení interiéru je pomocí LED, mění se podle intenzity světla během dne. Vozidla jsou vybavena novými asistenčními systémy pro zvýšení bezpečnosti, například detektorem překážek.

V Drážďanech už jezdí starší generace tramvají Flexity, nové jsou kapacitně zhruba o desetinu větší, přepraví až 290 lidí. Jsou nízkopodlažní, sezení je v uspořádání 2 + 2. Větší mají být oproti stávají generaci také okna.

Objednaná nová vozidla nesou typové označení NGT DX DD. NGT je zkratka pro nízkopodlažní kloubový železniční vůz, DX pro podvozky s deseti nápravami a DD pro Drážďany.

Nové tramvaje NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVBNové tramvaje NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVBNové tramvaje NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVBTramvaj NGT DX DD v Drážďanech. Foto: DVBNová tramvaj NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVBNová tramvaj NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVB
Tagy alstom Drážďany Dresdner Verkerhsbetriebe DVB NGT DX DD
5 komentářů