Drama u Madridu. Boeing 767 kroužil pět hodin kvůli závadě podvozku a motoru, bezpečně přistál

Boeing 767-300ER společnosti Air Canada. Foto: Brian from Toronto, Canada [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]Boeing 767-300ER společnosti Air Canada. Foto: Brian from Toronto, Canada [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

Téměř pět hodin kroužil třicet let starý Boeing 767 společnosti Air Canada jižně od Madridu, aby snížil svoji hmotnost a

Téměř pět hodin kroužil třicet let starý Boeing 767 společnosti Air Canada jižně od Madridu, aby snížil svoji hmotnost a mohl kvůli závadě na podvozku a motoru přistát. Krátce po 19. hodině letadlo přistálo za asistence desítek hasičských vozů a záchranářů.

Piloti Boeingu 767-300 registrace C-GHOZ se 128 cestujícími na palubě na lince z Madridu do Toronta vyhlásili stav nouze krátce po startu, kdy zaznamenali závadu na levém motoru. Pravděpodobnou příčinou byla prasklá pneumatika při startu, jejíž části se dostaly do motoru. Letadlo pak kroužilo ve výšce kolem 8 tisíc stop, aby snížilo svoji hmotnost na přistání. Ke stroji vzlétla i stíhačka španělské armády, která kontrolovala stav podvozku.

Snižování hmotnosti pro nouzové přistání je standardní procedurou. Piloti jsou školeni na přistání na jeden motor. V tomto případě měli záchranáři mimořádnou pohotovost i kvůli obavám z toho, jak moc je podvozek poškozen.

Drama se stalo jednou z hlavních událostí dne nejen ve španělských médiích. Kvůli velkému zájmu zkolaboval dokonce server Fligtradar24.com sledující provoz letadel.

Tagy Air Canada Boeing 767 Madrid Top
23 komentářů