Dráhy si pronajmou tři motoráky pro Posázaví, je to rychlejší než nákup

Motorový vůz 841 Stadler RS1 v Humpolci. Foto: České dráhyMotorový vůz 841 Stadler RS1 v Humpolci. Foto: České dráhy

České dráhy hodlají s příchodem nového jízdního řádu mírně vylepšit flotilu motoráků v kraji Vysočina. Vypsaly výběrového řízení na pronájem

České dráhy hodlají s příchodem nového jízdního řádu mírně vylepšit flotilu motoráků v kraji Vysočina. Vypsaly výběrového řízení na pronájem tří jednotek na deset let, celkovou hodnotu včetně údržby vozidel odhadly na 280 milionů korun. Vozidla by měly obdržet do dvou měsíců od podpisu smlouvy.

„Jejich nasazení předpokládáme v průběhu příštího roku na lince Havlíčkův Brod – Světlá nad Sázavou – Ledeč nad Sázavou s doplněním výkonů na trati 238 v úseku Havlíčkův Brod – Hlinsko v Čechách,“ uvedl mluvčí ČD Radek Joklík.

Dráhy poptávají motoráky s kapacitou alespoň sto míst k sezení, klimatizací, zásuvkami, wifi a uzavřeným WC; vozy musejí být minimálně z poloviny nízkopodlažní. Nahradí především klasická lokálková vozidla řady 810.

České dráhy se poohlížejí po pronájmu v době, kdy mají v běhu velkou soutěž o rámcovou smlouvu, na jejímž základě si koupí až 60 motorových jednotek. Soutěž vypsaly loni v srpnu a cenové nabídky očekávají v polovině června.

„Důvodem, proč jdeme cestou pronájmu, je zájem kraje co nejdříve zkvalitnit vozbu na zmíněných výkonech. Dohodli jsme se proto na nasazení alespoň tří vozidel již od roku 2020, což je ale dříve, než jsme schopni nakoupit nová vozidla,“ doplnil Joklík s tím, že i na Vysočinu posléze doputují nové vozy.

Pronájem tří motorových jednotek už schválila i rada kraje Vysočina.

Tagy České dráhy motorové jednotky Top Vysočina
91 komentářů