Dráhy prohrály soud se SŽDC o škodu způsobenou padlým stromem

Srážka spěšného vlaku s padlými stromy 4. února 2014 u Jindřichova ve Slezsku. Autor: Drážní inspekceSrážka spěšného vlaku s padlými stromy 4. února 2014 u Jindřichova ve Slezsku. Autor: Drážní inspekce

České dráhy neuspěly u první soudní instance se žalobou na Správu železniční dopravní cesty kvůli padlému stromu. Dráhy konkrétně vymáhaly

České dráhy neuspěly u první soudní instance se žalobou na Správu železniční dopravní cesty kvůli padlému stromu. Dráhy konkrétně vymáhaly na správci infrastruktury více než 1,1 milionu korun jako náhradu za škodu, která vznikla najetím vlaku do popadaných dubů. Mimořádná událost se stala v únoru 2014 u Jindřichova ve Slezsku.

Obvodní soud pro Prahu 1 ale žalobu dnes zamítl. Soud posuzoval odpovědnost podle obchodního zákoníku; zvažoval, zda SŽDC neporušila závazek ze smlouvy, kterým je povinnost zajistit bezpečnost. Podle soudu se SŽDC zodpovědnosti zprostila tím, že prováděla kontroly a pád zdravých stromů v silném větru byl nepředvídatelný. Tudíž SŽDC za škodu neodpovídá.

Soud se tak neztotožnil se závěry vyšetřování Drážní inspekce, podle které SŽDC udělala chybu, když vzrostlé stromu v dopadové vzdálenosti od kolejí nepovažovala za nebezpečné. „Rozhodnutí soudu vnímáme se zklamáním, neboť soud postavil své rozhodnutí na skutečnostech, které nejsou v souladu se závěry šetření Drážní inspekce,“ uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Podle něj drahám nejde primárně o peníze, nýbrž o prevenci do budoucna. Rozhodnutí o případném odvolání chtějí dráhy učinit až po prostudování verdiktu.

Tagy České dráhy dřeviny soud SŽDC
10 komentářů