Dráhy opraví elefant poničený na přejezdu v Uhříněvsi. Náklady odhadují na 50 milionů

CityElefant po srážce s kamionem v Uhříněvsi. Foto: HZS PrahaCityElefant po srážce s kamionem v Uhříněvsi. Foto: HZS Praha

České dráhy vypsaly výběrové řízení, jehož předmětem je oprava jednotky CityElefant (471.065). Ten byl poničen při zářijové srážce s kamionem

České dráhy vypsaly výběrové řízení, jehož předmětem je oprava jednotky CityElefant (471.065). Ten byl poničen při zářijové srážce s kamionem na přejezdu v pražské Uhříněvsi. Dráhy náklady na opravu odhadují na 50 milionů korun, což převyšuje celkové prvotní odhady škod Drážní inspekce.

„Škoda je standardně nahlášená pojišťovně viníka a předpokládáme, že bude jako v jiných případech hrazena z pojistky. S pojišťovnou jsme v kontaktu,“ uvedl mluvčí Českýh drah Radek Joklík. Při srážce byla poškozena celá jednotka, především ale hnací vůz.

„Vzhledem k nedostatečné provozní záloze elektrických jednotek řady 471, která je po násilném poškození jednotky 471.065 ještě nižší, dochází k operativní úpravě oběhů jednotek a oslabenému řazení vlaků (na místo dvou spojených jednotek je nasazována pouze jedna). Toto řešení je však dlouhodobě neakceptovatelné, zejména z důvodu možných pokut za nedodržené řazení vlaků,“ píší dráhy v oznámení ve věstníku veřejných zakázek.

Ke srážce došlo 6. září. Osm lidí se při ní zranilo a vlak se zhruba 220 cestujícími vykolejil. První odhady mluvily o tom, že škoda na vlaku, trati i nákladním vozidle činí zhruba 35 milionů korun.

Tagy České dráhy CityElefant nehoda
63 komentářů