DPP zveřejnil smlouvu se SOR na 300 autobusů. Vejde se do nich méně lidí, jsou těžší

Autobus SOR NB12. Foto: Šjů/Wikimedia CommonsAutobus SOR NB12. Foto: Šjů/Wikimedia Commons

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) zveřejnil minulý týden podepsanou smlouvu se společností SOR Libchavy na dodávku až 300 dvanáctimetrových

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) zveřejnil minulý týden podepsanou smlouvu se společností SOR Libchavy na dodávku až 300 dvanáctimetrových autobusů.

Ostře sledovaný tendr, který skončil vyloučením levnější nabídky od Iveca, přinese cestujícím v pražské MHD už teď známé autobusy SOR NB 12. Za jeden zaplatí dopravní podnik podle smlouvy  4,969 milionu korun bez DPH (6,013 milionu korun s DPH).

Celková hodnota kontraktu je 1,5 miliardy korun bez DPH. SOR ovládl i dvě ostatní soutěže na nové autobusy pro DPP: na kloubové osmnáctimetrové vozy a částečně nízkopodlažní vozy.

Kontrakt zatím nemluví o přesných termínech dodání, ty budou stanoveny vždy prováděcími smlouvami. V nich má mít výrobce vždy pět měsíců na dodání 20 vozidel. V každém voze bude 27 míst k sezení + 2 sklopná sedadla, k státní 61 míst. Celkem tedy 87 míst. Do dříve dodaných autobusů SOR NB 12 které nakoupil DPP na základě smlouvy z roku 2009, se vejde o 15 lidí více: 102.

Uspořádání sedaček v nových autobusech SOR NB 12 pro DPP. Foto: DPP

Uspořádání sedaček v nových autobusech SOR NB 12 pro DPP. Foto: DPP

Nové autobusy mají být tišší: vnější hlučnost je 76 dB, u starších je 79 dB. Mají také ekologičtější motor splňující normu Euro 6. Ten bude dodávat Iveco.  Autobus je také o více než 1,3 tuny těžší. Náklady na pohonné hmoty mají dosáhnout 14 korun na kilometr.

Barevné schéma nových autobusů SOR NB 12 pro DPP. Foto: DPP

Barevné schéma nových autobusů SOR NB 12 pro DPP. Foto: DPP

Novinkou je automatický hasicí systém v prostoru motoru, jenž by měl zvýšit bezpečnost dopravy. Nově je v autobusech také  kamerový systém se záznamem (interiér vozidla, čelní nehodová kamera), novinkou je i systém automatického počítání cestujících. Do autobusu se vejdou dva invalidní vozíky.

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp SOR Libchavy SOR NB 12
28 komentářů