DPP věnuje na Ukrajinu 20 tramvají a dva autobusy

V Praze vyřazené tramvaje T6A5 poslouží na Ukrajině. Pramen: DPPV Praze vyřazené tramvaje T6A5 poslouží na Ukrajině. Pramen: DPP

Tramvaje budou sloužit ve veřejné dopravě v Charkově, autobusy v západoukrajinském městě Chmelnický.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) daruje na Ukrajinu prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni 20 tramvají a dva autobusy. Tramvaje budou sloužit ve veřejné dopravě v Charkově, autobusy v západoukrajinském městě Chmelnický. První tramvaje by na Ukrajinu měly zamířit v nejbližších dnech či týdnech, oznámil dnes DPP.

Pražský dopravce daruje ukrajinským kolegům pět tramvají typu T3SUCS, 15 tramvají typu T6A5, jejichž provoz ukončil v červnu loňského roku, jeden autobus Karosa B951 a jeden kloubový Irisbus Citelis 18M. S žádostí o pomoc se na pražský magistrát obrátil charkovský starosta Igor Těrechov.

DPP kromě darování vozidel, jejichž současná účetní hodnota činí necelých 7 milionů korun, uhradí také náklady na jejich nakládku. Kamionovou přepravu a veškeré celní formality si zajišťuje obdarovaná strana, tedy charkovský městský dopravní podnik.

Zničená tramvaj T6A5 v Charkově. Foto: Nexta/ Twitter

Zničená tramvaj T6A5 v Charkově. Foto: Nexta/ Twitter

„Na Ukrajině bylo mnoho vozů tramvají i autobusů zcela zdevastováno kvůli invazi nezvaného ruského diktátora. Podporujeme tak rekonstrukci ukrajinských měst, aby se váleční uprchlíci mohli co nejdříve vrátit zpět do svých domovů,“ uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Rusové v Charkově v březnu poničili tramvajovou vozovny Saltivka, která je největší svého druhu na Ukrajině. Charkovský tramvajový provoz je postaven z velké části na českých tramvajích, zejména různé verze T3 a T6A5. Ty postupně charkovský dopravní podnik od DPP kupoval, po březnovém útoku oznámil DPP předání tramvají zdarma, až to bezpečnostní situace dovolí.

„Jsme rádi, že můžeme pomoci zprostředkovat tento dar a pomoci šířit dobré jméno naší země, která za posledních sedm měsíců prokázala nebývalou solidaritu s napadenou Ukrajinou,“ doplnila Jana Toužimská, zástupkyně regionálního ředitele pro Východní partnerství a Balkán z Člověka v tísni.

Tagy Charkov dpp tramvaje pro Ukrajinu Ukrajina
82 komentářů