DPP předělal deset let starý autobus na Retrobus, použije ho i na běžnou linku

Retrobus Dopravního podniku hl. města Prahy. Foto: DPPRetrobus Dopravního podniku hl. města Prahy. Foto: DPP

Dopravní podnik hl. města Prahy se rozhodl přelakovat deset let starý autobus Karosa Citelis do podoby, v jaké jezdily po

Dopravní podnik hl. města Prahy se rozhodl přelakovat deset let starý autobus Karosa Citelis do podoby, v jaké jezdily po Praze autobusy ve 30. letech minulého století. Chce ho použít hlavně pro prezentační jízdy.

Premiéru chystá na tento víkend, v sobotu ho představí ve střešovické vozovně, následovat budou projížďky zdarma po trasách Vozovna Střešovice – Patočkova – Střešovická – Na Petřinách – Sídliště Petřiny a zpět a 2/ Vozovna Střešovice – Myslbekova – Bělohorská – Vaníčkova – Stadion Strahov a zpět.

Zatímco DPP má své retro tramvaje i soupravy metra, autobusy dosud zůstávaly při nostalgických akcích opomíjené.

I když autobusy mnohdy zůstávají v pozadí za jinými dopravními prostředky, jsou v rámci možností přepravy v MHD nenahraditelné. A to nejen v pravidelné dopravě, ale díky své flexibilitě také v případě nenadálých událostí. Těší mě, že na jejich důležitost může Dopravní podnik hl. m. Prahy upozornit také kreativní cestou, jako je vypravení autobusu, který napodobí tento typ dopravního prostředku z třicátých let 20. století, “ říká Josef Voltr, vedoucí odboru Marketing a obchod DPP.

DPP se pro vytvoření Retrobusu rozhodl při velké modernizaci autobusu. Kromě charakteristické barvy laku (červená, krémová a bílá s černými a šedými doplňky) prošel proměnou i interiér, aby připomínal historický autobus: sedačky mají nové čalounění v hnědé barvě, které připomíná dřevěné lavice.

Podle serveru Československý dopravák byly inspirací pro vzhled vozidla a barevné řešení nejen předválečné pražské autobusy, ale také trolejbus Praga TOT (z roku 1936), na jehož uvedení do původní podoby se v hostivařských ústředních dílnách pracuje. „Lakování trolejbusu dalo vzniknout myšlence převést stejné barevné schéma na některý z autobusů pražského DP a připomenout tak netradiční formou dávno zapomenutý vzhled vozidel,“ uvedl server.

Po akci ve střešovické vozovně plánuje DPP další jízdy na víkend 3. a 4. srpna, kdy vůz použije na zážitkové exkurze. Ze stanice Depo Hostivař odveze cestující do areálu garáže Hostivař, kde je pro ně připravena zážitková exkurze. Mohou se těšit na prohlídku garáží Hostivař, provozu mycí linky, návštěvu výpravny s popisem činností a periodických prohlídek vozů včetně jejich rozsahu. Dostanou se například i na prohlídku příjmu oprav. V 14:00 hodin je naplánovaná exkurze pro další skupinu zájemců, sraz bude u stanice metra Letňany, odkud je DPP Retrobusem odveze do garáží Klíčov, kde bude účastníky čekat obdobný program jako dopoledne. V neděli bude podobný program: dopoledne v Hostivaři, odpoledne ve Vršovicích. Jízdenky na exkurze je možné zakoupit od dnešního dne pouze ve Fanshopu DPP

Kromě mimořádných jízd by se měl objevit Retrobus i na lince č. 207. Autobus bude občasně vypravován také do provozu na lince 207. Po ukončení kampaně se s ním veřejnost bude moci setkat při prezentacích, výstavách, propagaci DPP, na charitativních akcích nebo třeba při komerčních jízdách.

Retrobus Dopravního podniku hl. města Prahy. Foto: DPPRetrobus Dopravního podniku hl. města Prahy. Foto: DPPRetrobus Dopravního podniku hl. města Prahy. Foto: DPP
Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp Retrobus Top
32 komentářů