DPP pošle na běžnou linku 67 let starou tramvaj T1, chce lákat do muzea

Tramvaj T1 v pražském muzeu MHD. Foto: DPPTramvaj T1 v pražském muzeu MHD. Foto: DPP

Cestující na lince číslo 2 v Praze čeká o víkendu nečekaný zážitek. Namísto běžných nízkopodlažních souprav nasadí Dopravní podnik hl.

Cestující na lince číslo 2 v Praze čeká o víkendu nečekaný zážitek. Namísto běžných nízkopodlažních souprav nasadí Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) na část výkonů tramvaj T1 z roku 1952. K nasazení dojde i přesto, že historická vozidla jezdí běžně na jiné lince.

Podle jízdního řádu má tramvaj jet mezi Sídlištěm Petřiny a Nádražím Braník sedmkrát tam a zpět. Zatímco v minulosti se některé starší tramvaje objevovaly v běžném provozu kvůli opravám novějších vozů, tentokrát jde o záměrnou akci.  „V návaznosti na zahájení zimní sezóny v Muzeu MHD ve Střešovicích jsme se rozhodli pro vypravení historické tramvaje typu T na linku 2, pořadí 3, a to o víkendu 5. a 6. ledna 2019,“ vysvětlila Hana Pohanová z tiskové oddělení DPP.

DPP letos otevírá muzeum MHD poprvé i v zimě, bude otevřené o víkendech „Rozhodli jsme se pro tramvaj z důvodu podpoření zájmu obecenstva o naše muzeum, které má zajímavou nabídku pro širokou veřejnost, zvláště pak pro rodiny s dětmi,“ dodala Pohanová. Důvodem je i to, že během zimy nejezdí historická linka 41.

Podle jízdního řádu, který má redakce k dispozici, má vyjet vůz T1 z roku 1952, který v Praze dojezdil v roce 1983. Podle Pohanové ale může jít nakonec o jinou tramvaj. „Jedním z uvažovaných vozů je skutečně i vůz T1 ev. č. 5002. Informační cedule jsou připraveny, označovač na jízdenky s hodinami pro tento vůz je také případně připraven. Vypravení tohoto vozu ale negarantujeme,“ dodala.

Nasazení historického vozu je domluveno s Ropidem. „Pokud by byl o provoz tohoto vozidla na běžné lince zájem, nebráníme se do budoucna jejímu pravidelnějšímu nasazení, samozřejmě za předpokladu splnění základních podmínek pro provoz v PID,“ uvedl mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Jízdní řád tramvaje T1 pro provoz v sobotu 5.1.2018.
Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp muzeum MHD T1 Tramvaj T1
13 komentářů