DPP otočil, metro nakonec kvůli výměně pražců na téměř šest dní uzavře

Z výměny pražců v pražském metru mezi stanicemi Pražského povstání a Pankrác. Foto: Swietelsky RailZ výměny pražců v pražském metru mezi stanicemi Pražského povstání a Pankrác. Foto: Swietelsky Rail

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve čtvrtek večer uzavře na téměř šest dní provoz metra na lince C mezi

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve čtvrtek večer uzavře na téměř šest dní provoz metra na lince C mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov. Důvodem je výměna pražců. Původně přitom DPP zvažoval, že kvůli pandemii koronaviru dlouhodobě plánovanou výluku zruší.

Původní rozhodnutí o zrušení celé akce padlo na začátku nouzového stavu, kdy jsme nevěděli, jak půjde situaci personálně zvládnout. Po důkladném zvážení jsme se rozhodli akci nakonec uskutečnit,“ řekl ředitel odboru komunikace DPP Daniel Šabík.

DPP chce využít toho, že poptávka po cestování MHD výrazně klesla a omezení provoz tolik neovlivní. K uzavření metra dojde ve čtvrtek ve 20 hodin, otevře se znovu v úterý kolem 14. hodiny. V denním provozu DPP zavede náhradní autobusovou dopravu XC v trase Pražského povstání – Pankrác – Budějovická – Kačerov. Po dobu výluky budou cestujícím u uzavřených stanic metra a v jejich bezprostředním okolí pomáhat a radit aktuální dopravní spojení pracovníci přepravní kontroly DPP v reflexních vestách.

Jde o další část náročné výměny dřevěných pražců za betonové, dojde současně k montáži zabezpečovacího zařízení. Jedno pracovní místo bude v úseku Pražského Povstání – Pankrác (2. traťová kolej), kde bude vyměněno 282 ks pražců, a druhé bude ve stanici Pankrác (v 1. staniční koleji), kde bude vyměněno 123 ks pražců. Během výluky budou všechny staré pražce vybourány, namontovány betonové a zality speciální zálivkovou hmotou. Práce budou provedeny kombinovaně zaměstnanci DPP a dodavatelskou firmou.

Výměnu pražců provádí společnost Swietelsky Rail. Dřevěné pražce jsou původní ze 70. let, kdy se metro stavělo. Za tu dobu jich část seschla, a tím se oddělila od podkladního betonu. Menší část zase kvůli vlhkosti, prosakující do tunelu, začala trouchnivět. Deník Zdopravy.cz přinesl loni z takové uzavírky obrazovou reportáž, která ukazuje náročnost prací při výměně pražců.

Vozy na linku náhradní autobusové dopravy XC bude DPP nasazovat v dostatečně krátkém intervalu (1 až 5 minut dle denní doby a dle aktuální potřeby). I když do povrchové dopravy a v rámci metra DPP nasadí maximální možný počet vozidel, i přesto DPP žádá cestující, aby pokud je to možné, zejména v úterý 14. 4. 2020, do ukončení výluky omezili své cesty v dotčeném úseku jen na ty opravdu nezbytně nutné. DPP rovněž žádá cestující, aby do vozů nastupovali výhradně v rouškách nebo jinak zakrytými ústy a nosem a pokud možno dodržovali doporučené rozestupy.

Zastávky linky XC:
směr Kačerov
Pražského povstání – nástupní: v ulici Děkanská vinice I, v zastávce autobusové linky č. 134 směr Podolská vodárna
Pankrác: v ulici Na Pankráci, v zastávce autobusové linky č. 905
Budějovická: v ulici Budějovická, 20 metrů před křižovatkou s ulicí Pacovská
Kačerov – výstupní: v autobusovém obratišti

směr Pražského povstání
Kačerov – nástupní: v autobusovém obratišti, v zastávce autobusů nejblíže výstupu z metra
Budějovická: v ulici Budějovická, v zastávce autobusové linky č. 905
Pankrác: v ulici Na Pankráci, v zastávce autobusové linky č. 905
Pražského povstání – výstupní: v ulici Děkanská vinice I, v zastávce autobusové linky č. 134 směr Dvorce

Změny v provozu autobusů
Po dobu výluky je posílen provoz linky č. 196.

Změny v zastávkách autobusů
Pro linku č. 134 se přemísťuje zastávka Pražského povstání (pro směr Dvorce přibližně o 25 metrů vpřed, pro směr Podolská vodárna přibližně o 20 metrů zpět).
Pro linky č. 138, 189 a 215 se přemísťuje zastávka Kačerov (pro směr Nemocnice Krč vpřed do zastávky linky 106).

Bezbariérové cestování
Z důvodu chybějícího bezbariérového výstupu ze stanic Kačerov a Pražského povstání doporučujeme využít autobusovou linku č. 135 z oblasti Jižního Města (od stanic Roztyly a Chodov). Všechny spoje budou zajištěny nízkopodlažními vozy.

Informační opatření
• Informační letáky v několika typech (celkem cca 17 000 ks):
◦ od 8. 4. v informačních vitrínách ve stanicích metra, na zastávkách povrchové dopravy v dotčené oblasti a ve vozech povrchové dopravy;
◦ v informačních centrech DPP.
• Po dobu výluky (od cca 8:00 hod. do cca 20:00 hod.) u uzavřených stanic metra a v jejich bezprostředním okolí informátoři v reflexních vestách a vybaveni ochrannými pomůckami (denně cca 15 informátorů):
◦ informace v češtině i angličtině;
◦ k dispozici informační letáky pro cestující.
• Úprava pevného informačního systému ve stanicích metra dotčených výlukovým dopravním opatřením;
• Od 7. 4. každých 15 minut hlášení ve všech stanicích metra v českém a anglickém jazyce, hlásí se i během výluky;
• V době výluky na konkrétních místech určení cca 60 ks informačních tabulí s mapou okolí a základními textovými informacemi v češtině i angličtině.

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp linka C výměna pražců
10 komentářů