DPP může začít projektovat proměnu žižkovské tepny, zastávky se posunou

Seifertova ulice, Praha-Žižkov. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSeifertova ulice, Praha-Žižkov. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

V souvislosti s modernizací tramvajové trati na dolním Žižkově chce IPR celkově proměnit ulice Seifertova a Táboritská.

Seifertova ulice na Žižkově je zase o něco blíže velké proměně, kterou spolu s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) chystá magistrát. Rada města dala dopravnímu podniku svolení k zahájení projektování opravy tramvajové trati od Sladkovského náměstí směrem k Bulharu. Na projektu trati ve východní části Seifertovy ulice a v Táboritské se už pracuje.

Projekt opravy tramvajové trati musí být v souladu s koncepční studií pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR), která má být pro dolní část Seifertovy hotova letos v červnu. Tramvajová trať už je nicméně v koncepci zafixována, proto může DPP začít projektovat.

„Dostali jsme od rady města úkol, že máme na projektu začít pracovat. To současně znamená, že jsme teprve na začátku,“ uvedl zástupce DPP Daniel Šabík.

Seifertova ulice, Praha-Žižkov. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSeifertova ulice v Praze na Žižkově. Pramen. IPR PrahaSeifertova ulice v Praze na Žižkově. Pramen. IPR PrahaMožná budoucí podoba Seifertovy ulice. Pramen: IPR

V Seifertově ulici, kudy vede několik tramvajových linek včetně páteřní „devítky“, se budou v rámci rekonstrukce přesunovat i zastávky a měnit jejich názvy. Důvodem jsou podle IPR především nevyrovnané vzdálenosti mezi zastávkami.

Počítá se s posunutím zastávky Lipanská zhruba o dvě stě metrů níže ke kostelu na úroveň Sladkovského náměstí. Ještě významnější dopad pak bude mít přesun zastávky Viktoria Žižkov (donedávna Husinecká) k náměstí Winstona Churchilla.

Výhodou vzniku nové zastávky Churchillovo náměstí má být lepší přestup z tramvaje na páteřní autobusovou linku 135, která má zastávku v Italské ulici. Tramvaj bude rovněž stavět blíže novému podchodu z hlavního nádraží na Žižkov. V dávné minulosti tramvajová zastávka na náměstí bývala.

V souvislosti s modernizací tramvajové trati na dolním Žižkově chce IPR celkově proměnit ulice Seifertova a Táboritská. Proměna má vyřešit především tři problémové body této části Žižkova. Jde o místo styku ulic Seifertovy a Chlumovy, schodiště mezi Táboritskou a Chelčického ulicí a okolí obchodního centra Bezovka u Olšanského náměstí.

Stavět se má podle dřívějších vyjádření v roce 2024.

Tagy dpp Hlavní město Praha IPR Praha Seifertova Žižkov
34 komentářů