DPP dokončil stavbu tramvajové tratě Barrandov – Holyně, pravidelný provoz začne v sobotu

Nová trať Barrandov - Holyně, slavnostní dokončení stavby 8. dubna 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraNová trať Barrandov - Holyně, slavnostní dokončení stavby 8. dubna 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Nová trať Barrandov – Holyně měří jeden kilometr, jsou na ní dva páry zastávek. Provizorně končí úvratí.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes dokončil výstavbu 1. etapy tramvajové tratě Sídliště Barrandov – Holyně – Slivenec, tedy úseku mezi Barrandovem a Holyní. Stavba trvala necelých 10 měsíců a vyšla na 170 milionů korun. Provedla ji firma Strabag Rail.

Pravidelný provoz na nové trati bude zahájen se sobotním ranním výjezdem. Kvůli opravě tramvajové křižovatky Anděl bude do pondělí do Holyně dočasně vedena linka 4, od úterý pak provoz na nové trati převezme prodloužená linka 5. V souvislosti se zahájením tramvajového provozu do Holyně dochází od soboty k přejmenování autobusových zastávek: Holyně ponese nový název Stará Holyně, zastávka Filmové ateliéry dostane nový název Filmové ateliéry Barrandov.

Trasa nové tramvajové trati do Holyně. Foto: DPP

Trasa nové tramvajové trati do Holyně. Foto: DPP

„Tramvaje do Holyně měly jezdit již v rámci tramvajové trati Hlubočepy – Barrandov, ale nakonec v roce 2003 výstavba ustala již v zastávce Sídliště Barrandov. Nyní jsme v původně zvažovaném konci, ale nezastavíme se, co nejrychleji bychom rádi pokračovali do smyčky Slivenec,“ uvedl provozní ředitel DPP pro povrchovou dopravu Jan Šurovský.

Nová trať Barrandov - Holyně, slavnostní dokončení stavby 8. dubna 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraNová trať Barrandov - Holyně, slavnostní dokončení stavby 8. dubna 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraNová trať Barrandov - Holyně, slavnostní dokončení stavby 8. dubna 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraNová trať Barrandov - Holyně, slavnostní dokončení stavby 8. dubna 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraPrvní tramvaj na zastávce Holyně. Foto: DPP / Daniel ŠabíkPrvní tramvaj na zastávce Holyně. Foto: DPP / Daniel ŠabíkPrvní tramvaj na zastávce Holyně. Foto: DPP / Daniel ŠabíkStavba tramvajové trati do Holyně. Foto: Strabag RailNová trať Barrandov - Holyně, slavnostní dokončení stavby 8. dubna 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraTramvajová trať končí v Holyni zatím úvratí. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraNová tramvajová trať Barrandov - Holyně. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraNová tramvajová trať Barrandov - Holyně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Nová trať Barrandov – Holyně měří jeden kilometr, jsou na ní dva páry zastávek: Náměstí Olgy Scheinpflugové na stejnojmenném náměstí a Holyně, která je nedaleko křižovatky ulic U Náhonu a Pod Vysokou mezí. Trať je částečně zatravněná. Je zakončena úvratí, stavba návazného úseku do Slivence by měla začít příští rok na jaře.

Dnes odpoledne od 12:00 do 18:00 se po nové trati mohou zdarma svézt všichni zájemci, DPP bude v tomto čase mezi smyčkou Sídliště Barrandov a Holyně pendlovat historickou tramvají ev. č. 349.

Tramvajová síť v Praze zažívá v posledních letech nebývalý rozvoj. Nedávno byla dokončena tramvajová smyčka Zahradní město, obnovena trať na Pankráci, byla zahájena stavba trati do Libuše a přestupního uzlu Depo Hostivař.

„Připravujeme tramvajové tratě do Slivence, na Dědinu a ke Strahovskému stadionu. Do budoucna pak počítáme také s pokračováním kolejí směr Muzeum a Václavské náměstí, kam tramvaje opět vrátíme,“ doplnil primátor Zdeněk Hřib.

Tagy dpp Sídliště Barrandov - Holyně Strabag Rail tramvajová trať Barrandov - Slivenec
69 komentářů