DPP chystá tendr na rekonstrukci petřínské lanovky, na jaře se na rok zastaví

Lanovka na Petřín, vítězný návrh, Anna Marešová designers.Lanovka na Petřín, vítězný návrh, Anna Marešová designers.

Zároveň s dokončením opravy infrastruktury by se cestující měli dočkat i nových vozů.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) hodlá ještě letos vypsat tendr na rekonstrukci petřínské lanovky. Vítěz bude mít za úkol opravit těleso lanovky a stabilizovat svah.

„Pokud vše bude postupovat dle plánu a bez zádrhelů, rádi bychom začali se stavebními pracemi na petřínské lanovce na jaře příštího roku,“ uvedl technický ředitel DPP pro povrchovou dopravu Jan Šurovský.

Se zahájením prací se lanovka uzavře; s obnovením provozu se počítá rok poté, tedy na jaře 2025. Oprava trati a sanace nestabilního svahu má dle dřívějších vyjádření DPP vyjít zhruba na 150 milionů korun.

Zároveň s dokončením opravy infrastruktury by se cestující měli dočkat i nových vozů. Tendr na dodavatele dvou nových vozů v předpokládané hodnotě 150 milionů vypsal DPP letos v březnu. „Pevně věřím, že v brzké době budeme moci vyhlásit vítěze a uzavřít s ním smlouvu,“ sdělil Šurovský.

Vozy budou vyrobeny v souladu s designovým návrhem studia Anna Marešová designers, který loni zvítězil v designové soutěži.

Míjení lanovky na Petřín podle vítězného návrhu. Foto: Anna Marešová DesignersLanovka na Petřín, vítězný návrh, Anna Marešová designers.Lanovka na Petřín, vítězný návrh, Anna Marešová designers.Lanovka na Petřín, vítězný návrh, Anna Marešová designers.Lanovka na Petřín, vítězný návrh, Anna Marešová designers.Lanovka na Petřín. Pramen: DPPPetřínská lanovka.
Autor: DPP

„Životnost současné petřínské lanovky, jak vozidel, tak i samotné tratě, se limitně blíží ke svému konci,“ dodal manažer.

Petřínská lanovka patří k největším atrakcím Prahy. Rekordní byl předcovidový rok 2019, kdy jejích služeb využilo 2,23 milionu cestujících. Loni jich bylo 1,7 milionu, letos zatím milion.

Dopravní podnik uvádí, že lanovka svezla celkem 80 milionů cestujících, míněno za celých 132 let existence. Jubilejní osmdesátimiliontý cestující přišel právě dnes, podle DPP šlo o turistku z Mostu.

Tagy dpp lanová dráha na Petřín
17 komentářů