DPO rozšíří smyčku ve Výškovicích, přibude druhá kolej

Tramvaj Vario LFR v Ostravě. Foto: DPOTramvaj Vario LFR v Ostravě. Foto: DPO

Investice má přispět ke zvýšení kapacity smyčky a bezpečnosti provozu tramvají.

Tramvajovou smyčku v ostravských Výškovicích čeká rozšíření. Dopravní podnik Ostrava (DPO) už kvůli tomu vypsal veřejnou zakázku na vyhotovení projektové dokumentace. Primárním cílem investice je podle DPO přebudování smyčky z jednokolejné na dvoukolejnou. Součástí projektu bude také odclonění smyčky od blízké bytové zástavby protihlukovou stěnou.

„Naším cílem je rovněž snížení negativních vlivů kolejové dopravy na okolí. Realizací projektu dojde ke zvýšení kapacity smyčky a bezpečnosti provozu tramvají, kdy v dnešním stavu jednokolejné smyčky s předjízdnou a kusou kolejí, do které je nutno couvat, je předjíždění vozů provozně komplikované a odstavování vozů kapacitně omezené. Zdvoukolejněním smyčky dojde ke zjednodušení manipulací s vozy a kapacita smyčky bude více odpovídat intenzitě provozu,“ upřesnila deníku Zdopravy.cz tisková mluvčí DPO Tereza Šnoblová.

Lhůta pro podání nabídek na vyhotovení projektové dokumentace končí 18. září. Minimální kapacita kolejí by měla být schopna současně pojmout čtyři velkokapacitní tramvaje, (4 × 33 m), jednu středněkapacitní (25m) a dvě nízkopakacitní (2 × 16m).

Poloha tramvajové smyčky Výškovice na mapě. Zdroj: Google Earth

Tagy dopravní podnik ostrava DPO ostrava smyčka Výškovice Výškovice
22 komentářů