DPMB poprvé utržil více jak miliardu na jízdném, klesá zájem o šalinkarty

Nová tramvaj DPMB. Pramen: SDPNová tramvaj DPMB. Pramen: SDP

Pro letošní rok půjde na zajištění MHD z městské kasy méně, umožní to pokles cen energií a zklidnění trhu.

Brněnský dopravní podnik poprvé vydělal více jak miliardu korun na jízdném. To přitom stojí už od roku 2012 stále stejně. Dopravce registruje nárůst zájmu o nákup jízdenek kartou přímo ve vozech, klesá naopak poptávka po dlouhodobých předplatních jízdenkách.

„Tento trend sledujeme od období covidu, kdy lidé ztratili jistotu, jak se bude situace vyvíjet,“ vysvětlil šéf Dopravního podniku města Brna (DPMB) Miloš Havránek.

Radní Brna Petr Kratochvíl dodal, že pro zajištění kompletní služby městu potřebuje DPMB téměř čtyři miliardy korun ročně. V loňském roce uvolnilo město na provozní náklady dopravce 2,75 miliardy, pro letošní rok se částka podle Kratochvíla s ohledem na ceny energií a zklidnění trhu snížila na 2,68 miliardy.

Lidé dávají MHD přednost, říká brněnská primátorka

„Zájem cestujících o městskou hromadnou dopravu nás těší. Tržby na jízdném ve výši miliarda a jednadvacet milionů korun ukazují, že jí lidé z různých důvodů stále častěji dávají přednost před individuální dopravou. Ve většině aspektů městská hromadná doprava vyhrává a lidé si to uvědomují. To je pro celkovou dopravní situaci ve městě a jeho fungování klíčové. Proto ji budeme i nadále finančně podporovat,“ dodala primátorka Brna Markéta Vaňková.

Předplatní jízdenky, tzv. šalinkarty, využívá navzdory poklesu zájmu stále 58 procent cestujících. Jednorázové pak 42 procent. Mezi šalinkartami tvoří polovinu všech předplatních jízdenek ty roční. Lidé, kteří platí za odpady na území města, mohou na tento druh jízdného čerpat dotaci ve výši 1425 Kč a roční jízdné je tak vyjde na 3325 Kč, tedy asi devět Kč na den.

Jednorázové jízdenky zakoupené prostřednictvím služby “Pípni a jeď!“, tedy kartou ve vozidle, tvoří aktuálně polovinu z prodaných jednorázových lístků. Papírové jízdenky z běžné distribuce tvoří 17 %, jízdenky z automatů 16 % a SMS jízdenky a jízdenky z aplikací 15 %. Novinkou z loňského roku je jízdenka 8 cest po Brně. Osm polí vyjde na 156 korun, cena za 45 minut jízdy je tak 19,50 korun. Těchto jízdenek se za rok 2023 prodalo 51 605 kusů za osm milionů korun.

Vývoj tržeb brněnské MHD a podíl prodejních kanálů v roce 2023.Zdroj: DPMB

Vývoj tržeb brněnské MHD a podíl prodejních kanálů v roce 2023.
Zdroj: DPMB

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB jízdné
57 komentářů