DPMB bude od Nového roku vydávat pouze elektronické „šalinkarty“

Prodej jízdenek v Brně. Pramen: DPMBProdej jízdenek v Brně. Pramen: DPMB

Jako nosič pro elektronickou šalinkartu mohou cestující používat platební kartu, anonymní kartu nebo mobil.

Papírové předplacené jízdenky se v Brně s příchodem Nového roku stanou minulostí. Cestující si od ledna budou moci koupit pouze elektronickou verzi. Takzvanou šalinkartu v Brně aktuálně využívá 184 tisíc cestujících, 124 tisíc z nich v elektronické podobě.

„Elektronizace je trend, který si lidé žádají a kterým moderní město nevyhnutelně musí jít. Přechod na elektronické šalinkarty se aktuálně týká ještě 60 tisíc cestujících. Dopravní podnik všem věkovým skupinám zajistí, aby jim v případě potřeby zkušený personál s vyřízením elektronického jízdního dokladu pomohl přímo na pobočkách,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková.

Podle ředitele Dopravního podniku města Brna (DPMB) Miloše Havránka je aplikace pro prodej papírových šalinkaret po patnácti letech na hranici své životnosti a její obnova by byla komplikovaná a nákladná. Přechod na výhradně elektronickou formu předplacených jízdenek bude postupný.

Zatímco studenti nad 18 let využívají výhradně elektronické jízdné zakoupené přes e-shop brnoid.cz od začátku letošního roku, seniorů se změna týká počínaje 1. listopadem. Skupina uživatelů základních jízdenek a děti do 18 let přejde na elektronické šalinkarty od 1. ledna 2022. Stávající papírové jízdenky si mohou cestující ponechat až do konce jejich platnosti.

DPMB spočítal, že obnova původního systému pro prodej papírových šalinkaret by si vyžádala investici pěti milionů, zatímco pořízení nové prodejní aplikace vyšlo podnik na milion korun. Dopravní podnik města Brna tak bude třetím v republice, který od papírových předplacených jízdenek upouští. V Ostravě jezdí bez papíru od roku 2019 a v Ústí nad Labem od loňska.

Elektronická šalinkarta DPMB

Cestující si elektronickou jízdenku mohou obstarat na e-shopu www.brnoid.cz. Vyplní osobní údaje, vloží svou fotku z telefonu a sken nebo fotku občanského průkazu pro ověření totožnosti. Z nabídky si vybere jízdenku, o kterou má zájem (měsíční/čtvrtletní/roční/senior/student/základní…), zadá nosič (číslo karty), ke kterému chce mít šalinkartu přiřazenou. Pak přejde k platbě a šalinkarta je na světě. Zájemcům elektronickou šalinkartu zřídí pracovníci DPMB přímo na pobočkách. Platba je možná i hotově.

Jako nosič pro elektronickou šalinkartu cestující mohou používat vlastní bankovní platební kartu nebo anonymní kartu, kterou je možné za 99 Kč koupit i na předprodejích DPMB. Pro děti do 15 let bude mít DPMB za 30 Kč v prodeji speciální čip. Jako nosič jízdenky může sloužit mobilní telefon s příslušnou aplikací.

Pracovníci přepravní kontroly jsou vybaveni speciálními čtečkami. Po přiložení karty k zařízení se revizorovi zobrazí předplatní jízdenka, kterou má cestující zakoupenou.

Tagy brno DPMB elektronické jízdenky šalinkarta
31 komentářů