Dozorčí radu Českých drah čeká proměna, volba nových členů se zadrhla

Jednotka pendolino Českých drah v zimě. Pramen: České dráhyJednotka pendolino Českých drah v zimě. Pramen: České dráhy

Dozorčí rada je klíčovým orgánem Českých drah, která například odvolává nebo jmenuje členy představenstva.

V dozorčí radě Českých drah končí po již dříve oznámeném odchodu jejího šéfa Pavla Kysilky další dva členové. Konkrétně jde o Jana Vrátníka, který přišel krátce po Kysilkovi, a Vojtěcha Kocourka, který v dozorčí radě přežil dlouhou řadu ministrů dopravy.

Plán na jejich odvolání potvrdil deníku Zdopravy.cz ministr dopravy Martin Kupka. „Oběma pánům jsem již volal, že skončí. Považuji za slušnost, aby se o svém odvolání dozvěděli od ministra,“ řekl Kupka.

Zatímco Vrátník působí v dozorčí radě teprve od poloviny roku 2019, Kocourek je v dozorčí radě už od roku 2003, působil i jako její předseda. Nominován byl jako zástupce ČSSD.

K odvolání členů ale na úterním řídícím výboru nakonec nedošlo. Není totiž shoda na jménech jejich nástupců. Podle Kupky nakonec řídící výbor v úterý personální otázky neřešil i kvůli karanténním opatření u některých uchazečů o tento post. „Předpokládám, že se výbor sejde v nejbližších dnech,“ dodal ministr.

Nechtěl přitom uvést, o jakých jménech se uvažuje. Podle zdrojů deníku Zdopravy.cz má jeden post obsadit například nový náměstek ministra Tomáš Vrbík, mluví se také o Petru Šlegrovi, někdejším náměstkovi ministra dopravy v dobách vlády Miroslava Topolánka. „Půjde o lidi, kteří mají dostatečné odborné znalosti,“ sdělil pouze Kupka.

Dozorčí rada je klíčovým orgánem Českých drah, která například odvolává nebo jmenuje členy představenstva. I o změně představenstva se od voleb mluví, nejprve se ale musí proměnit dozorčí rada. V dozorčí radě dál zůstávají zástupci zaměstnanců a náměstkyně ministra dopravy Lenka Hlubučková.

Tagy České dráhy dozorčí rada Českých drah Ministerstvo dopravy
74 komentářů