Dovozy ojetin klesly o více než pětinu, na trhu chybí dostatek ojetých vozů

Autobazar. Foto: AAA AutoAutobazar. Foto: AAA Auto

Pandemie koronaviru zamíchala výrazně i trhem s ojetými auty. Jejich dovoz do Česka výrazně propadl: za první pololetí se do

Pandemie koronaviru zamíchala výrazně i trhem s ojetými auty. Jejich dovoz do Česka výrazně propadl: za první pololetí se do Česka dovezlo 69 026 vozidel, což je pokles o 22,5 %. To má vliv na cenu ojetin v českých autobazarech.

Pokles počtu dovezených ojetin vyplývá ze statistik Svazu dovozců automobilů. Kromě poklesu kvůli uzavření hranic v jarních měsících zájem o ojeté vozy ze zahraničí oslabil kvůli kurzu koruny. Průměrné stáří dovážených aut mírně vzrostlo: z 10,2 na 10,6 let.

Automobilů je v porovnání se začátkem letošního roku stále málo a chybí málo ojeté modely. Přesto je znát, že se trh začíná stabilizovat,“ uvedla společnost AAA AUTO ve své pravidelné zprávě o situaci na trhu. V červnu mohli zájemci vybírat z více než 106 tisíc automobilů s nejčastější cenou 149 tisíc korun a ve věku 9,5 roku.

„Vládní opatření proti šíření koronaviru výrazně narušila chod české ekonomiky a zavření provozoven na dlouhé měsíce bylo a bude pro většinu živností likvidační. Trh ojetých automobilů byl také výrazně poznamenán a dlouhodobě se budeme potýkat s nedostatkem automobilů. Na trhu chybí obzvláště mladší ojetiny. Velký vliv na to má i nárůst počtu zastaralých aut z dovozu,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, provozovatele sítě autobazarů AAA AUTO. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu na trhu chybí za poslední tři měsíce téměř 20 tisíc aut z dovozu v porovnání s loňským rokem. „Z velké části jde o zánovní ojetiny, které by mohly doplnit díru na českém trhu, kterou způsobil i výpadek ve výrobě nových aut,“ doplnila Topolová.

Na úkor dieselových automobilů roste nabídka benzínových aut, kterých je v nabídce již 38 %. O 5 % poklesla nabídka alternativních pohonů v porovnání s květnem. Auta byla nejčastěji ve stáří 9,5 roku, s nájezdem 149 000 km a cenou 149 000 Kč.

Tagy AAA Auto trh ojetých vozidel
12 komentářů